I december förra året fattades det formella politiska beslutet att de fem lärlingsutbildningarna skulle bli verklighet till höstterminen 2019 på Högbergsskolans gymnasieprogram. Totalt kommer sjutton elever att antas till lärlingsprogrammen i VVS (4 stycken), ventilation (2), fastighet (2), handel (7) och plåt (2).
Den första ansökningsrundan till höstens gymnasiestudier är precis klar och det finns ett stort intresse för utbildningarna.
– Det är framförallt lärlingsutbildningarna till VVS-montör och plåtslagare där vi ser ett stort intresse just nu. När det gäller exempelvis fastighetsskötarinriktningen så är intresset något lägre, säger Hans Andersson, biträdande rektor och ansvarig för de nya lärlingsutbildningarna.
Vad beror detta på?
– När det gäller VVS-montör och plåtslagare så är det väldigt konkret och man får direkt en uppfattning vad det handlar om för arbete, säger Hans Andersson.
Hans Andersson tror dock att intresset kan komma att förändras under våren när ytterligare omgångar av valet till gymnasiet ska göras.
Vad är det som får er att starta dessa utbildningar?
– Det är framförallt två skäl. Det ena handlar om att vi vill kunna erbjuda ungdomar i Tierp en yrkesutbildning på hemmaplan. Jag har även träffat VSS-företag och Tierpsbyggen som uttalat behov när det gäller ny arbetskraft. Så tanken är att vi ska försöka tillgodose den efterfrågan på arbetskraft som finns bland företag i Tierps kommun men även i region Uppsala.
Utbildningarna kommer att vara fördelade mellan teoretiska studier på skolan och praktik på arbetsplatser för de elever som väljer att gå programmen.
– Två dagar i veckan kommer det att vara skolstudier och den övriga tiden är praktik ute på företag, redogör Hans Andersson.
Hans Andersson förklarar att lärlingsutbildningarna jämfört med traditionella gymnasiestudier kommer att vara tuffare.
– Kombinationen av teoretiska studier och praktik på en arbetsplats där man ska lära sig ett yrke kan vara tufft och en utmaning för flera, menar Hans Andersson.
För de elever som väljeratt gå något av lärlingsprogrammen finns möjligheten att göra ett utökat studieval och att läsa tillde ämnensom ger högskolebehörighet.
För de som väljer att gå lärlingsprogrammen utgår även ett extra studiemedel per månad om tusen kronor.