Reglerna som trädde i kraft den 4 november i år innebär att jägare kan sälja vidare det vildsvinskött som man inte själv äter upp.
Sedan de reglerna trädde i kraft har 95 jägare anmält till länsstyrelsen att man själva vill ta hand om köttet från de djur man skjutit.
Tidigare var det bara slakterier med vilthanteringsanläggningar som fick ta hand om vildsvinskött som skulle säljas vidare till konsumenter.
– Vi har vetat att det funnits ett intresse från jägare att själva få ta hand om vildsvinsköttet då de tidigare upplevt svårigheter att sälja vidare sitt kött. Nu bekräftas det, säger Micke Larsson, naturvårdare på Länsstyrelsen i Uppsala.
Nu ändras alltså regelverket.
– Med detta kommer vi åt vildsvinet som skadedjur och kan öka utskjutningen en del. Men även tillgången på köttet, som är fint att äta, kommer att öka nu.
För att få sälja köttet krävs att jägaren registrerar sig hos länsstyrelsen och utbildar sig till viltundersökare där hen får lära sig om djurets anatomi och inälvor. Vidare ska jägaren lära sig hantera köttet på rätt sätt innan det säljs.
Kvar finns kravet på att allt kött som säljs vidare först ska skickas på provtagning så att det inte är problem med trikiner eller cesium.
– När det gäller kontrollen av trikiner och cesium så står kommuner i flera fall för den kostnaden, förklarar Micke Larsson på länsstyrelsen, som även själv är en hängiven jägare.
Reglerna innebär att du som privatperson nu kan sälja vidare kött från max 20 vildsvin per år till privatpersoner samt 25 stycken till gårdsbutiker och restauranger per år.
Svenska Jägareförbundet delar länsstyrelsens uppfattning och menar att vildsvinsstammen är viktig matresurs som inte utnyttjats fullt ut tidigare. Med de nya reglerna tror de jakten kommer att öka och tillgången på köttet bli större.
– Fram till nu har det varit så att du skjutit ett vildsvin och stoppat det i frysen. Då har du haft mat hela vintern. Nu skapas det ett incitament att skjuta flera, säger Micke Larsson.
Restauratörerna Lina Pihl och Anders Malmqvist från Vittinge serverar en del vildsvinskött.
– Stundtals kan vara brist på köttet, säger Lina Pihl och fortsätter:
– Jägare hemma i Vittinge har förklarat att de gärna vill sälja till oss, men inte fått på grund av regelverket. I stället har de grävt ner de skjutna djuren. Det här öppnar för att det ska komma ut mera vildsvinskött på marknaden.