Nya provtagningar krävs av Karlit
Karlit i Karlholm ska genom ytterligare provtagningar ta reda på om de förhöjda dioxinvärdena i Karlholmsbukten härrör från den deponi som finns på företagets mark.
Nu har länsstyrelsen bollat tillbaka ärendet till Karlit, som uppdragits att genom ytterligare provtagningar försöka ta reda på om de förhöjda dioxinvärdena i Karlholmsbukten verkligen härrör från avfallsplatsen. Företaget har fram till våren på sig att ta fram en provtagningsplan och en slutgiltig kostnadskalkyl för provtagningarna. Karlit har i en tidigare kalkyl uppskattat att bara själva provtagningen kommer att kosta runt 300 000 kronor.
- Vi har givit företaget fram till våren på sig för det här inledande arbetet som kommer att ske i dialog med oss, berättar Ing-Marie Askaner, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen.
I bästa fall kan själva provtagningsarbetet inledas i mitten av nästa år, även om det kanske är ännu troligare att det kommer att göras 2011. Karlit kommer inledningsvis att ta på sig det ekonomiska ansvaret men Peter Bergström, miljö- och kvalitetschef på Karlit, menar att det i slutändan mycket väl kan bli tal om att dela upp kostnaderna även på bolag som bedrivit verksamhet vid platsen tidigare.
- De förhöjda dioxinvärdena härrör ju från verksamhet långt innan de nuvarande ägarna kom hit. Eftersom flera av dessa bolag fortfarande är aktiva kan det mycket väl bli tal om solidariskt ansvar, menar Peter Bergström.
Dioxin, som är ett farligt gift för både människor och djur, bildas vid de flesta förbränningsprocesser och vid vissa klorföreningar. Enligt Peter Bergström används inte dioxin i Karlits nuvarande produktion.
- Det är väldigt svårt att säga var det kommer ifrån. Det kan exempelvis vara spår från någon form av virkesimpregnering eller komma från en panna som haft dålig förbränning.
I nuläget kan han se två framtida scenarier.
- Visar det sig att dioxinet inte härrör från deponin kommer avfallsplatsen att avslutas enligt den plan som vi lade fram redan 2002. Är det däremot deponin som är boven väntar säkerligen en ny runda med både länsstyrelsen och tidigare bolag för att bestämma hur vi ska gå vidare med eventuella åtgärder, säger Peter Bergström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!