Nya poliser på plats i Tierp
I sex veckor har de båda nyutbildade poliserna Conny Dahlqvist och Daniel Martinelle funnits på plats hos närpolisen i Tierp. De ingår i en personalsatsning där ytterligare fyra polismän i yttre tjänst ska anställas under året
Biträdande närpolischefen Bertil Danielsson flankerad av de nyanställda poliserna Daniel Martinelle (till vänster) och Conny Dahlqvist.
Foto: Johan Eriksson
Både han och studiekompisen Daniel Martinelle tyckte att det passade utmärkt att söka sig till Tierp då de efter två år på polishögskolan och ett halvårs aspirantutbildning stod i begrepp att söka jobb. Båda är uppväxta och bor i grannskapet, i Älvkarleby, respektive Skärplinge.
- Främsta skälet till att jag sökte var allt det positiva jag hört om den goda stämningen och det fina arbetsklimatet här. Ryktet talar verkligen sanning, säger 31-årige Daniel Martinelle.
Själv är han sedan tidigare utbildad sjuksköterska. Han har slagits av hur lika de båda jobben är varandra.
- Både som sjuksköterska och polisman handlar det mesta om att förmedla information. Jag har redan fått se att munnen är det viktigaste verktyget i det här jobbet, att tala med folk, informera och lugna, säger han och får medhåll från tio år äldre kollegan Conny Dahlqvist, som har ett förflutet inom både industrin, vården, skol- och it-världen.
- Batongen har jag hittills bara använt till att öppna ett fönster med, och så hoppas jag att det ska fortsätta, säger han med ett leende.
Lokalkännedomen och det faktum att de känner mycket folk i området är ett stort plus att ha med sig menar de båda, som framför allt bär på en förhoppning om att genom polisjobbet kunna bidra positivt i sina hemtrakter.
- Visst kan det bli en press att jobba som polis på sin hemort, man har ögonen på sig, men det triggar ju samtidigt att hantera det på ett bra sätt och svara upp till förväntningarna, menar Daniel Martinelle.
Mycket av de sex veckorna har hittills handlat om att hjälpa avåkande bilister, avvärja en del smågruff under helger, allmän spaning och åt att kontrollera alkohol- och drograttonykterhet hos trafikanter.
- En stor tjusning med jobbet är att man aldrig vet hur arbetsdagen blir och att varje uppdrag i sig är unikt. Visst har jag ett spännande jobb, säger Conny Dahlqvist.
Tillsättningen av de båda tjänsterna i Tierp ingår i en satsning på utökning med ytterligare fyra polismän i yttre tjänst under året. För närvarande består närpolisen av fjorton polismän i yttre tjänst, åtta utredare och lika många civilanställda.
- Personalförstärkningen, som ingår i en satsning med ett hundratal nya poliser i länet, betyder framför allt att fler poliser kommer att att finnas synliga ute på de olika orterna. Det här ger helt andra möjligheter för oss att täcka av vårt område där både Tierp, Älvkarleby och delar av Heby kommun ingår, menar Bertil Danielsson, biträdande närpolischef.
Öppenhet, närvaro och samverkan är tre ledord han gärna nämner inför det kommande årets polisarbete i Tierp.
- Att samverka med exempelvis kommun-, föreningsfolk och engagerade privatpersoner på de olika orterna är mycket viktigt, inte minst när det gäller alkohol-, drog- och ungdomsfrågor.
Att stoppa narkotikaspridningen och nolltoleransmålet gällande alkohol- och drograttonykterhet är två andra högprioriterade områden.
- Mycket av kriminell verksamhet hör intimt samman med narkotika och alkohol.
Bertil Danielsson har själv verkat som polis i både Östhammar och Tierp sedan 1980-talet. Innan dess var han ridande polis i Stockholm.
- Jag har trivts utmärkt som landsortspolis. Men blir lite bredare i sitt kunnande och kommer människor lite närmare här, säger han.
De godaste minnena har han från händelser där han konkret kunnat hjälpa människor i trångmål.
- Höjdpunkterna tycker jag har varit då man kunnat återlämna stulet gods till sina rättmätiga ägare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!