UNT träffar Sofia Nohrstedt och bibliotekschef Carl Bergström dagen innan midsommarafton och de säger att det flera år långa arbetet med nya huset bara gett energi. De talar om en klar målsättning och fruktsamma möten, låga trösklar och öppenhet. På Kultur- och fritid i Tierp vet man värdet av att personalen ska involveras från början. Dessutom har man fört medborgardialoger i ett par år.
– Vi har sagt från början att det här får ta tid, säger Sofia Nohrstedt. Dialogerna ska vi fortsätta med i höst. Då ska vi bara prata innehåll!
Tillgängligheten är viktig och här knyts kvarterets befintliga verksamheter - bibliotek, utställningsrum, Kulturskolan, fritidsgård, mässhall, boulebana m m - ihop med den nya glasinfattade entrén, som kommer att vätta mot järnvägen. Sofia Nohrstedt visar Swecos 3D-modeller och fram växer ett imponerande allaktivitetshus på 2000 kvadratmeter som verkar innehålla något för alla. Utomhusmiljön, där det i dag bara finns en parkering, verkar bli minst lika spännande om kommunarkitekt Adam Nyström får som han vill; med husets industriarv i estetiken planerar han lekskulpturer, vattenspel (skridskobana på vintrarna), uteservering, scen (där man kan visa utebio), skateramp, sittmur, planteringar plus p-platser.
Bildkonsten får också sin plats i nya Möbeln. Det utställningsrum som finns i biblioteket i dag är fint men inte ultimat, säger Carl Bergström, som tidigare var intendent vid Gävle Konstcentrum.
– Här kan vi kan använda hela stora rummet, det blir ett utställningsrum mitt i verksamheten.
Hur är det möjligt göra något sånt här i dag, när kulturen går på knäna?
– Vi hamnade i en medvind, säger Sofia Nohrstedt. I Tierp förstår man att det är viktigt att bygga kultur, inte bara bostäder.
– Det finns en framtidstro här, säger Carl Bergström.
Vad kostar projektet?
– 35 miljoner, säger Sofia Nohrstedt. Det är inte mycket. Det finns en bra grund att bygga på i det här huset, vi tar det bara till nästa nivå. Vi vill arbeta utåt för Tierp. Orten ligger så strategiskt till och vi hoppas kunna locka besökare från Uppsala och Gävle, resenärer längs med Upptåget.
Hur ser tidsplanen ut nu?
– Upphandling med entreprenörer, senast 15 augusti ska anbuden vara inne. Vi börjar bygga i höst och sen blir det invigning i januari 2019.