Förutom några skolelever som testar sina färdigheter på längdskidor, är det lugnt och tyst i Edvalla en onsdagseftermiddag i februari. Inne på Ica Kastberg strax bredvid skolan är det däremot lite mer folk i rörelse.
– Även om vi är inne i en lugn period är det folk hela tiden, det fungerar. Vi har varuutkörning till ett par kunder också, berättar Icahandlare Anders Kastberg som driver butiken i fjärde generationen tillsammans med sin fru Solveig Kastberg.
– Annat är det på sommaren, då dubblerar vi vår omsättning, fortsätter han.
Carina Ederyd som bor i Sikhjälma håller med.
– Ja, det är på våren och sommaren som omgivningarna lever upp, vintrarna kan vara lite jobbiga och det är inte alltid småvägarna blir plogade ut till oss i Sikhjälma, säger hon.
Hon jobbar som förskolelärare på Enbackens förskola i Edvalla. Där minskar barnkullen varje år. 2010 hade de 31 barn på förskolan och i år ser det ut att bara bli 19
– Visst finns det en oro på skolan och bland föräldrarna. Jag och många med mig undrar vad som kommer att hända med orten om skolan försvinner.
Carina Ederyd tar också upp bristen på jobb som ett av skälen till att få vågar bosätta sig på i trakten.
– Många som bor här eller flyttar hit är kreativa och har egna firmor och jobb som går att sköta datavägen. Annars är det pendling som gäller, säger hon och fortsätter;
– De flesta här är ju födda och uppvuxna på plats.
” Själv är hon född i Skärplinge och har bott i Sikhjälma sedan 1985.
– Lugnet och miljön lockar mig. För min egen del är det inget jag saknar, dessutom är nya E4:an är det bästa som hänt, den har gjort stor skillnad.”
Även Anders Kastberg tar upp sysselsättningen som en viktig pusselbit.
– Det är klart att det krävs sysselsättning för att få hit folk, alla är ju inte beredda att pendla långt, säger han och tillägger;
– Det kommer hit många sommargäster, men det skulle behövas uthyrningsstugor för att locka turister som inte själva äger en stuga här.
Ett av företagen som finns i trakten är Ture Ericsson snickeri AB i Edsätra, halvvägs till Fagerviken. Företaget har funnits sedan 1920-talet och drivs i dag av sex syskon, som också har fem stycken anställda. Företaget tillverkar dörrar, främst till byggnader inom den offentliga sektorn.
– Det är en tuff bransch, men vi har byggt ut under årens lopp. Vår fördel är att vi är flexibla jämfört med större företag, säger Eva Håkansson.
Hon tycker att det fungerar bra att bo och verka på Hållnäshalvön men pekar på bredbandsuppkopplingen som ett stort problem.
– Bredbandet är alldeles för svagt och ibland tar det en kvart att skicka
i väg ett mejl, säger hon.
Eva Håkansson och hennes bror Stefan Turesson poängterar också vikten av att få behålla skolan och den lokala livsmedelsbutiken.
– Jag försöker att handla i Edvalla för att ha butiken kvar och vi håller tummarna för skolan. Den är viktig för att bygden ska kunna fortsätta att vara levande, säger Eva Håkansson.