Ny vassröjningsbåt vass på Strömaren

Sen några dagar tillbaka syns ett nytt flytetyg i Strömaren, sjön på ett par kilometers avstånd från Tobo i Norduppland. En helt ny maskin, en investering i miljonklassen, bekämpar nu vassruggarna som annars hotar ta över.

Foto: Linn Kierkegaard

Tierp2007-07-19 00:01
- Jag är så glad och lycklig att vi fått ihop pengar till att kunna köpa den här maskinen.
- Det är härligt att se vattenspegeln komma fram igen.
Vi sitter hemma hos Ulla-Marie Keddyson i hennes och maken Mats hus vid Strömaren.

Hon är aktiv i den lokala naturvårdsförening som i tjugofem års tid har arbetat med att bekämpa igenväxningen av sjön.
För en vecka sedan anlände den nya rensningsmaskin som nu sätter fart på arbetet. Det handlar om en investering i miljonklassen.
- Vi använde under lång tid en vassröjningsbåt, men den var så gammal och i dåligt skick att den knappt var farbar. Så förra sommaren gick det inte att göra något. Och det märktes direkt. Det vara bara leden i sjön som var öppen, berättar hon.

I år har föreningen kunnat köpa den helt nya maskinen, som nu körs av tre olika förare. Det blev möjligt efter att man med stöd av Tierps kommun och Länsstyrelsen i Uppsala sökt pengar från Naturvårdsverket för vassbekämpningen.
- Vi fick ett bidrag på 198 000 kronor och därtill ett lån för att lägga handpenning på maskinen, berättar Inger Olsson, kassör i föreningen.
Bidraget betalas ut timvis med 200 kronor för nedlagt arbete. Det ska också täcka drivmedelskostnader för vassrensningsmaskinen.

Uppland är platt och lerigt och Strömaren är en typisk lerslättssjö. Den är grund och känslig för näringstillförsel. Så liksom så många andra sjöar och vattendrag i landskapet tar vassen snabbt över - om man inte röjer.
Både Ulla-Marie Keddyson och Inger Olsson har tillbringat många, många somrar vid Strömaren. Ulla-Marie bor numera permanent i det som en gång var farfars stuga vid Sjövreten. Som barn var hon med föräldrarna på andra sidan sjön, vid Såglandet.
- Jag gick i simskola här, man badade varenda dag. Farfar röjde vass med lie på den tiden, berättar hon.

Inger Olsson och hennes man har haft sommarstuga vid sjön i 28 år.
- Vi hade brygga som gick långt ut i sjön - och slog också med lie för att komma i.
Sen satte man i gång och arbetade på ideell basis med att börja bekämpa igenväxningen mer effektivt, för 25 år sedan. Strömarens naturvårdsförening har idag drygt 200 medlemmar. De allra flesta med stuga i närheten av sjön är med. Kostnaden för en familj är inte mer än 150 kronor.
- Fast man får gärna betala mer - och vi jagar hela tiden sponsorer, tillägger kassören Inger Olsson.

Ulla-Marie Keddysom säger att det finns goda förutsättningar för att lyckas hålla vattenspegeln öppen - och utöka ytan som är fri från vass.
- Vattnet har bra ph-värde och alla de år som medlemmarna har hållt på visar att det lönar sig.
- Nu ska det bli tuff bekämpning! säger Ulla-Marie Keddyson.
Den nya båten slår vassen på liknande sätt som tidigare, men kan också lägga upp massorna på hög, i stället för att vassbitar plöjs ner och sen bidrar till gödningen av sjön igen.

En förutsättning för att vasssröjning ska lyckas är också att det pågår under flera år. Då ökar genomströmningen av vatten och hjälper till att hålla nere igenväxningen.
I tre år räcker bidragen nu - och det blir en satsning på att röja hela den södra viken i Strömaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!