Ny väg får kritiserad beläggning

Trots alla skador på bilar orsakade av vägbeläggning som släpper på väg 292 mellan Tierp och Söderfors ska metoden användas igen i området. Den här gången är det 20 kilometer på gamla E4 som ska ytbehandlas.

Just nu renoveras skadorna på väg 292 mellan Tierp och Söderfors.

Just nu renoveras skadorna på väg 292 mellan Tierp och Söderfors.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2015-04-26 08:00

UNT har vid flera tillfällen berättat om upprörda bilister som fått stenskott på lack och rutor efter att ha kört på väg 292. Vägen fick en ny beläggning, så kallad ytbehandling, på sensommaren i fjol. Metoden går ut på att stenar limmas fast i vägbanan och enligt Trafikverket är den både billigare och miljövänligare än vanlig asfaltsbeläggning.

Problemet är att stenarna lossnar och orsakar stenskott när fordon möts eller vid omkörningar, vilket medfört stora kostnader för bilägarna. Det har inte fått Trafikverket att ändra uppfattning om att ytbehandlingen är att föredra framför asfalt på små- och medelstora vägar.

I dagarna börjar den nya beläggningen att läggas på gamla E4 (väg 600) mellan Mehedeby i norr och Torslunda, inte långt från Kyrkbyn, i söder. De dåliga erfarenheterna från väg 292 tycks inte avskräcka.

– Det är bara på den sträckan som vi har dåliga erfarenheter, säger Gunnar Dryselius på Trafikverket i Uppsala.

Jag körde från Skärplinge till Ängskärs camping för en tid sedan och det var inte mycket bättre där. Känner du till det?

– Där har vi haft en del problem på den så kallade flygrakan, men inte alls lika stora, säger Gunnar Dryselius.

Att den ganska glest trafikerade sträckan på väg 600 nu ska ytbehandlas är en aning förvånande. För ett otränat öga ser vägen ut att vara i gott skick.

– Vägen börjar bli torr i ytan. Därför vill vi lägga om den innan den börjar släppa sten.

Trafikverket i Uppland har genom sina entreprenörer lagt om beläggning på 75 till 100 objekt, som Gunnar Dryselius väljer att kalla dem.

– Av alla dessa har vi haft problem på 2–3 stycken, säger han.

I dagarna prövas Söderforsbornas tålamod igen. Just nu pågår renoveringen av vägytan som ju lades på plats för bara åtta månader sedan. Det betyder att bilisterna nu får stå ut med smattret av stenar under bilen innan underlaget har packats till en fast yta.

– Vi fyller på där det har släppt, säger Gunnar Dryselius, möjligen omedveten om att nästan hela den 12 kilometer långa sträckan uppenbarligen verkar vara i behov av påfyllning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om