Det är tyst och lugnt på gårdsplanen. Hästarna i stallet har just fått mat. Mia Isacsson arbetar bland annat med att hjälpa folk att utvecklas som ledare och som individer.
– Hästarna gör att man snabbare kommer människor inpå livet. Om jag kommenterar någons beteende så är det lätt att personen bara vänder taggarna utåt. Nu kan jag säga att hästen tycker att du till exempel använder lite för yviga gester och hårda ord. I nio fall av tio reagerar även människor på det som hästarna gör, säger Mia Isacsson.
Till Orkebo Gård kan man till exempel komma på konferens, delta i en helgkurs eller beställa en turridning. Men Mia Isacsson skulle vilja ha lite mer att göra och testar olika koncept för att se vad som funkar bäst. Den fjärde oktober drar ridskolan igång.
– Jag har många idéer. Det kommer att vara vanlig ridundervisning både för barn och vuxna, men jag skulle också vilja ha fritidsverksamhet, öppen förskola och erbjuda alternativ skolgång med mer praktisk inriktning, säger Mia Isacsson.
Hon vill arbeta förebyggande för att vanliga bekymmer som människor har inte ska växa och bli värre.
– Många befinner sig i gränslandet. De mår för bra för att få hjälp från sociala myndigheter men de kanske ändå behöver stöd, säger Mia Isacsson.
Längre fram i oktober ska hon ha ett möte med kommunen och hoppas på samarbete. Ett problem är att det inte går några bussar till Orkebo men Mia Isacsson tror att det skulle kunna gå att samordna med skolskjutsen.
Många har visat intresse för ridskolan som hon inte tror kommer att konkurrera med Tierps Ryttarklubb.
– De är mer tävlingsinriktade. Hit till Orkebo kan man komma om man vill umgås med hästar och ha lite kul, samtidigt som vi har undervisning på hög nivå. Vi kan erbjuda individuellt anpassad undervisning, säger Mia Isacsson.
Helst vill hon få så många uppdrag att hon kan anställa Elin Åkerlund från Tierp. Elin läser en KY-utbildning i socialpedagogiskt behandlingsarbete i Hudiksvall och gjorde sin 13 veckor långa praktik hos Mia Isacsson i våras. Hon utbildas för att kunna arbeta med missbrukare och socialt utsatta och de flesta av hennes klasskamrater gjorde sin praktik på olika behandlingshem.
– Jag vill jobba förebyggande och gärna använda mig av hästar eftersom jag varit intresserad av det sedan jag var liten. Här på gården såg jag hela tiden kopplingar till sådant som vi läser om på lektionerna, säger Elin Åkerlund.
Idag är hon här för att få en ridtur och så fort tillfälle ges ska Mia Isacsson visa henne de nyanlagda ridstigarna i skogen intill. Stigar som de hoppas ska bli mer välutnyttjade i framtiden.
Ny ridskola i Tierp
På Orkebo Gård utanför Tierp bedrivs en bred verksamhet, oftast med hästar inblandade. Mia Isacsson ordnar allt från ledarskapsutbildningar till ridläger för barn och nu utökar hon verksamheten med en mer traditionell ridskola.
Verksamheten på Orkebo gård ska utökas med ridskola . Mia Isacsson äger gården men får hjälp av Elin Åkerlund som är på väg ut för att rida på Daphne.
Foto: Erika Hagegård
FAKTA
Ridskolan tar emot elever i alla åldrar, även hästrädda. Undervisning sker privat eller i grupp, max fem personer på en gång. Verksamheten sker dels i det egna ridhuset, dels utomhus. På lördag, den andra oktober, hålls öppet hus på gården (se mer information på hemsidan www.medvetenhet.se).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!