Ny metod räddar kyrkmålningar

På lördag kommer några av världens ledande forskare inom området för restaurering av kyrkomålningar till Vendels kyrka. En av gästerna är Piero Baglioni, som utvecklat den metod som Riksantikvarieämbetet nu använder för att rädda Johannes Iwans målningar.

Héléne Svahn Garreau vid en av kyrkans många målningar.

Héléne Svahn Garreau vid en av kyrkans många målningar.

Foto: Peter Söderlund

Tierp2007-10-30 20:24
Det är nanokalk som ska rädda Johannes Iwans målningar från 1451 i Vendels kyrka. Med hjälp av ämnet där partiklarna har brutits ned på nanonivå kan det suga upp mjölkämnet kasein som användes för att behandla målningarna på 30-talet.

Målningarna skrapades då fram under de vitkalkade väggarna och för att bevara målningarna användes kasein, något som på senare år visat sig vara förödande. Nu flagar målningarna och Riksantikvarieämbetet arbetar med att rädda dem.
Flera metoder har prövats och ett tag provade Héléne Svahn Garreau och Ragnhild Claesson enzymer för att suga upp kaseinet som får målningarna att flaga. Men det visade sig att enzymerna var allergiframkallande.
- Vi var här och testade olika metoder förra hösten, men ingen visade sig vara tillräckligt bra, säger Ragnhild Claesson vid Riksantikvarieämbetet.

Nu har de hittat nanokalk, som suger upp kaseinet och som får färgpigmenten att fästa i kalken på en gång. Ämnet är en så kallad mikroemulsion och är flytande och består av olja som ligger i vatten och det hindrar fukt att tränga in kalken. Ämnet har utvecklats av Piero Baglioni, professor i fysikalisk kemi vid universitetet i Florens, och på lördag kommer han till Vendels kyrka för att demonstrera hur ämnet verkar.
- Syftet med denna workshop är att sprida kunskap om metoder att restaurerade och bevara kyrkomålningar säger Héléne Svahn Garreau, projektledare vid Riksantikvarieämbetet.
Héléne Svahn och Ragnhild Claesson hade provat varje tänkbar metod innan de riktade blickarna Italien och Piero Baglionis forskning och det är med en viss lättnad som de konstaterar att de nu kan rädda målningarna från att flaga bort.
- Om flagorna faller bort försvinner också färgpigmentet och målningarna är då förlorade för all framtid, säger Ragnhild Claesson.

Italien är framstående på området och har ett nära samarbete med den naturvetenskapliga forskningen. Men även forskare från Danmark, Sverige och Tyskland deltar i Riksantikvarieämbetets workshop och bland forskarna finns den absoluta världseliten inom området för restaurering och bevarande av kyrkomålningar.
Målningarna i Vendel är unika framhåller Ragnhild Claesson.
- Målningarna ingår i ett enhetligt program och det här är en märkvärdig miljö som är värd att bevara.
Man tror att Johannes Iwan var tysk och att han förde med sig ny teknik till Sverige.
- Under 1400-talet stod han för en helt ny måleritradition. Hans sätt att måla liknar ingen annans, säger Héléne Svahn Garreau.
Fakta
Vendels kyrka:

Tegelkyrkan invigdes 1310 och är en av Upplands ståtligaste kyrkor. Vapenhuset tillkom under 1300-talet valven runt 1450. Den stäckta borgårdsmuren med stora stigluckor av tegel härrör från 1400-talet och utgör en av Sveriges märkligaste kyrkmiljöer. Johannes Iwan färdigställde målningarna 1451 och det var Agneta Krummedige ägare av Örbyhus slott som bekostade dem. Kyrkan är tillägnad Jungfru Maria och målningarna skildrar hennes liv.

(Källa: Nationalencyklopedin)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om