Ny infobyggnad byggs i Lingnåre

Nu står skalet till den nya informationsbyggnaden i Lingnåre, länets första kulturreservat, på norduppländska Hållnäshalvön färdigt. I dagarna läggs taket.

Hållnäs hebygdsförening lägger spillertak på den nya Lingnåreladan, här Åke Helgesson

Hållnäs hebygdsförening lägger spillertak på den nya Lingnåreladan, här Åke Helgesson

Foto:

Tierp2008-06-27 18:42
Redan när man fått reservatets parkeringsplats i sikte kan man höra hammarslagen. Högt upp i det blå arbetar medlemmar i Hållnäs hembygdsförening. Informationsbyggnaden är i två våningar men golvytan inte mer än 36 kvadratmeter. Med sin fönsterlösa fasad av stående plank, som förstärker det uppåtsträvande utseendet, är den inte precis lik sin föregångare på platsen, en enkel ängslada.

Ture Ögren är "spillermästaren" som hivar takspånen från undervåningen så att mottagarna Åke Helgesson och Mats Gällström ska slippa klättra upp och ned för stegen i ett för att hämta.
- Jo, nog har man lagt några spillertak, det var vanligt på 40-talet och så fort man var stor nog att kunna slå i spik fick man vara med, säger Ture Ögren.
- De höll väl i en 30 år ungefär, kanske håller de lite till nu när spiken är galvaniserad och inte rostar bort.

Takspånen - "spillerna" som det heter här i bygden - är hyvlade på 20-talet, men som nya:
- Jag har haft ett lager hemma, min farfar har handsågat ned skogen, barkat tallarna, kört hem virket och hyvlat de här spånen, säger Mats Gällström.

Nu lägger han dem på den nya "Lingnåreladan". De 45 cm långa, tunna träspånen spikas 15 cm omlott så att taket överallt kommer att bestå av tre lager.
- Vart tredje varv så tjärar vi, säger Åke Helgesson.
Han ser nogsamt till att vända spånen åt rätt håll så att regnvattnet inte kan rinna in mellan fibrerna och taket börja läcka.

De tre som jobbar med takläggningen på fredagen gör det helt ideellt, de 36 000 kronor som Upplandsstiftelsen betalar ut går direkt in i hembygdsföreningens kassa. Tio dagar ungefär tror de att de ska ha att göra sammanlagt, detta är den tredje.
- Men det vore allt bra med lite fler frivilligkrafter. Alla med en hammare är välkomna att hjälpa till, säger Mats Gällström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om