â NĂ€r coronaviruset blev verklighet sĂ„ försvann alla försĂ€ljningstillfĂ€llen pĂ„ marknader i ett slag för oss, sĂ€ger Per Sandström, vd för företaget Syltkrukan i MĂ„nkarbo.
Ett normalt Är brukar Syltkrukan sÀlja för cirka 700 000 kronor pÄ marknader under maj och april. Förutom marknader sÄ har företaget en restaurangverksamhet. Enligt Per Sandström genererar restaurangen ungefÀr lika mycket pengar som innan coronautbrottet.
â Skillnaden mot innan Ă€r att det Ă€r mera avhĂ€mtning av luncher och catering nu, förklarar Per Sandström.
NÀr det gÀller intÀkterna frÄn marknader sÄ har de ersatts med drygt 400 000 kronor i intÀkter för av bÀr, sylt och svamp frÄn sÄ kallad Reko-försÀljning
Reko stÄr för rejÀl konsumtion och Àr ett sÀtt att handla lokalt producerad mat utan nÄgra mellanhÀnder. Systemet Àr uppbyggt i sÄ kallade ringar runt om i landet som producenter och konsumenter kan ansluta sig till. KontaktnÀt skapas pÄ sociala medier dÀr det informeras var och nÀr försÀljning och utlÀmning av varor sker. HushÄllningssÀllskapet finns med i samband med etableringen av nya Reko-ringar.
â Vi ingĂ„r i ett flertal olika sĂ„dana hĂ€r Reko-ringar i Uppsala och Stockholms lĂ€n. I förra veckan var vi i Uppsala och i morgon ska vi till Stockholm. Vi brukar Ă€r ett tjugotal producenter som Ă„ker runt pĂ„ de olika utlĂ€mningstĂ€llena, sĂ€ger Per Sandström.
En styrka med Reko-ringarna Àr att mÄnga olika typer av producenter Àr pÄ plats samtidigt pÄ samma stÀlle, enligt Per Sandström.
â Vi har vĂ„ra produkter och sĂ„ finns det jĂ€gare eller köttproducenter liksom de som sĂ€ljer frukt och grönt eller Ă€gg.
Han förklarar ocksÄ att det skapas en nÀrhet mellan köpare och sÀljare i Reko-ringarna.
â Nu i morse ringde en farbror frĂ„n Stockholm och frĂ„gade efter sin svartvinbĂ€rssylt. DĂ„ kunde jag berĂ€tta att vi har en utlĂ€mning av varor pĂ„ Ăstermalm i Stockholm i morgon dĂ€r han kan hĂ€mta sin sylt.
Det finns runt 150 Reko-ringar i landet dÀr det ingÄr en halv miljon producenter och konsumenter.
â Inte bara nu i coronatider utan Ă€ven innan sĂ„ mĂ€rkte vi ett ökat intresse för bli medlem en i Reko-ring eller starta en ny. En viktig orsak till detta Ă€r att Ă€nnu flera nu vĂ€rdesĂ€tter och Ă€r intresserade av olika lokalt producerade produkter, sĂ€ger HĂ„kan Eriksson, projektledare pĂ„ HushĂ„llningssĂ€llskapets för Reko-frĂ„gor.