– När coronaviruset blev verklighet så försvann alla försäljningstillfällen på marknader i ett slag för oss, säger Per Sandström, vd för företaget Syltkrukan i Månkarbo.
Ett normalt år brukar Syltkrukan sälja för cirka 700 000 kronor på marknader under maj och april. Förutom marknader så har företaget en restaurangverksamhet. Enligt Per Sandström genererar restaurangen ungefär lika mycket pengar som innan coronautbrottet.
– Skillnaden mot innan är att det är mera avhämtning av luncher och catering nu, förklarar Per Sandström.
När det gäller intäkterna från marknader så har de ersatts med drygt 400 000 kronor i intäkter för av bär, sylt och svamp från så kallad Reko-försäljning
Reko står för rejäl konsumtion och är ett sätt att handla lokalt producerad mat utan några mellanhänder. Systemet är uppbyggt i så kallade ringar runt om i landet som producenter och konsumenter kan ansluta sig till. Kontaktnät skapas på sociala medier där det informeras var och när försäljning och utlämning av varor sker. Hushållningssällskapet finns med i samband med etableringen av nya Reko-ringar.
– Vi ingår i ett flertal olika sådana här Reko-ringar i Uppsala och Stockholms län. I förra veckan var vi i Uppsala och i morgon ska vi till Stockholm. Vi brukar är ett tjugotal producenter som åker runt på de olika utlämningställena, säger Per Sandström.
En styrka med Reko-ringarna är att många olika typer av producenter är på plats samtidigt på samma ställe, enligt Per Sandström.
– Vi har våra produkter och så finns det jägare eller köttproducenter liksom de som säljer frukt och grönt eller ägg.
Han förklarar också att det skapas en närhet mellan köpare och säljare i Reko-ringarna.
– Nu i morse ringde en farbror från Stockholm och frågade efter sin svartvinbärssylt. Då kunde jag berätta att vi har en utlämning av varor på Östermalm i Stockholm i morgon där han kan hämta sin sylt.
Det finns runt 150 Reko-ringar i landet där det ingår en halv miljon producenter och konsumenter.
– Inte bara nu i coronatider utan även innan så märkte vi ett ökat intresse för bli medlem en i Reko-ring eller starta en ny. En viktig orsak till detta är att ännu flera nu värdesätter och är intresserade av olika lokalt producerade produkter, säger Håkan Eriksson, projektledare på Hushållningssällskapets för Reko-frågor.