Fiskvägen öppnar upp för ål och öring och alla andra fiskarter som finns i Lövstabukten. Dammen är nämligen det första hindret för fisken i Tämnarån.
– Vi hoppas att den nya fiskvägen är klar nästa år. Den blir ett lyft för fisket i Karlholmsbruk. Men det finns en annan stor poäng med satsningen. Eftersom fisken från havet tar sig in mycket lättare på den nya fiskvägen behövs inte fisk sättas in längre. Vi måste bland annat söka hos miljödomstolen om att den nuvarande vattendomen ändras och att en ny vattendom godkänns, eftersom bland annat vattennivån ändras, säger Taija Lindfors, kommunekolog vid Tierps kommun.
Även en miljökonsekvensbeskrivning tas fram som klargör eventuella konsekvenser som fiskvägen får för miljön och människorna.
För närvarande är förslaget ute för samråd där berörda och allmänheten kan säga sitt. Rapporten om fiskvägen finns på biblioteket i Karlholm och hos kundtjänst i kommunhuset i Tierp. Kommunen vill ha in synpunkter senast den 15 maj i år.
Den vandringsväg som skapas kallas på fackspråk omlöp. Ett omlöp är en fiskväg som liknar en narturlig bäck eller strömfåra som göra det lättare för fisken att passera ett vandringshinder, exempelvis ett vattenkraftverk men i det här fallet en damm. För att så många fiskarter som möjligt ska kunna passera bör inte lutningen överstiga två procent. Fiskvägen vid Storådammen får en lutning på omkring en procent.
– Vattnet rinner hela tiden i ett omlöp och vattnet regleras inte av dammluckorna, säger Taija Lindfors.
Tämnarån är ett av de större avrinningsområdena i Uppsala län. Större delen av ån ligger i kommunerna Tierp, Uppsala och Älvkarleby, samt en mindre del i Heby kommun. Hela området ligger i Uppsala län. Ån är 95 kilometer lång och rinner till stora delar genom ett flackt landskap, innan den mynnar ut Lövstabukten vid Karlholmsbruk.
I ån finns flera dammar som i Husbyborg, Strömsberg och Västland och dessa fungerar som stopp för fisken att ta sig vidare.
– När fiskvägen öppnas vid Storådammen byggs ett besvärligt hinder för fisken bort, säger Taija Lindfors.
Tierps kommun har fått närmare 900 000 kronor pengar ur Naturvårdsverkets havsmiljöanslag för att skapa fiskvägen förbi Storådammen, av den summan är cirka 600 000 kronor för byggåtgärder.