Ny badsjö tar form

Tierps nya badsjö tar allt mera form. I början på veckan kom den långa badstegen på plats och i det gassiga försommarvädret har det informella badandet redan inletts.

Mats Stahre har hjälp av Johan Karlsson med att gjuta fast den 15 meter långa rostfria stegen i berget.

Mats Stahre har hjälp av Johan Karlsson med att gjuta fast den 15 meter långa rostfria stegen i berget.

Foto: Ann Svalander

Tierp2008-06-04 17:28
Egentligen är badplatsen, bara några hundra meter från nya motorvägen, inte öppen än - och långt ifrån invigd. Men på det djupaste stället mäter den nog redan omkring 16 meter, gissar initiativtagaren Ulf Blomquist, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Tierps kommun. Och i botten av den kraterliknande bergtäkten, 200 meter i diameter, rinner vattnet hela tiden till och höjer den grönskimrande ytan successivt.
- Badsjön har den färg man kan se hos glaciärsjöar, det beror på att grundvattnet för med sig små partiklar och det är hur ljuset bryter i dem som avgör färgskiftningarna.

Mats Stahre, Stahres svets och mekaniska verkstad, har hjälp av Johan Karlsson att få fast den 15 meter långa stegen i berget. De borrar hål och gjuter fast stagen i klippan. Lutningen är brant och långt där nere ligger vattenytan. Livlina är en självklarhet.
- Det blir en ledstång vid sidan om stegen också, så det ska nog inte vara så svårt att ta sig i och ur här sedan, säger Mats Stahre.

Men ännu når vattenytan inte stegen.
- Kanske gör den det till nästa sommar, tror Ulf Blomquist.
Då ska badsjön invigas.
- Till dess ska vi ha ordnat med toaletter och sittplatser, kanske också en grillplats. Och satt dit en bom vid infarten, det är inte meningen att man ska köra hela vägen fram.
- Men säkert blir den grunda lagunen, där vattnet är bara någon meter djupt, uppvärmd och badvänlig redan den här säsongen, säger han.
I höst ställer kommunen i ordning den nya väg som går in vid Atlas Copco, då blir det lite smidigare att ta sig till sjön än som hittills via Ridhusvägen. I dag finns en vägbom ett par kilometer från sjön och denna sommars spontana badgäster gör klokt i att ställa bilen där, med risk för att annars bli inlåst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om