Ny ägare driver silon i Vendel

Inom ramarna för projektet Blåljus har Lantmännen Lantbruk gjort sig av med båda sina siloanläggningar i Tierpsområdet. I Vendel kommer silodriften fortsätta som vanligt fast med annan ägare medan framtiden för silon i Tierps köping är mer oviss.

Samma silo, ny ägare. Hasse Ekman från Vendel har tagit över driften av ortens silo.

Samma silo, ny ägare. Hasse Ekman från Vendel har tagit över driften av ortens silo.

Foto: Linn Kierkegaard

Tierp2007-07-13 00:01
För ett par år sedan hyrde företaget Hasse Ekman Bil & Svets in sig i ladan intill siloanläggningen i Vendel. När Lantmännen Lantbruk förra året beslutade att göra sig av med ett sjuttiotal siloanläggningar runt om i landet, var silon i Vendel en av dem.
- Då visste vi inte hur det skulle bli med den lokalen vi hyr och den tycker jag är bra. Så när jag uppmanades att lägga anbud på hela anläggningen så gjorde jag det, berättar Vendelbon Hasse Ekman.

Och nu under våren blev han alltså med siloanläggning som han ska sköta driften av samtidigt som bil- och svetsföretaget fortsätter i den intilliggande ladan. Till sensommarens skörd kommer högsäsongen, den första för Vendels silo med Hasse Ekman vid rodret.
- Det här är helt nytt för mig men det känns bra och jag har hjälp av folk som skött sådana här anläggningar förut. Vi har fått en del förfrågningar eftersom folk varit osäkra på vad som gäller efter ägarbytet men här kommer driften fortsätta precis som vanligt, säger han.

Att företaget kan stanna kvar vid siloanläggningen och att själva verksamheten utökas med driften av silon tycker Hasse Ekman känns bra eftersom det ger ytterligare ett ben att stå på.
- Sen är jag härifrån Vendel och har sett den här byggnaden i alla år och för mig personligen kändes det synd om den skulle försvinna.

Upptagningsområdet för silon i Vendel har växt nu eftersom silon i Tierp har stängt. Vad som händer med den byggnaden är än så länge oklart. Anläggningen ägs fortfarande av Lantmännen Lantbruk och där har man inte beslutat om dess framtid.
- De teoretiska alternativen är att hyra ut, sälja för lämplig verksamhet eller i sista hand riva. Men vad som blir aktuellt för Tierpsilons del vet vi inte, vi avvaktar den här spannmålssäsongen för att se vad som händer och hur saker och ting utvecklar sig. Mer konkret svar än så kan jag tyvärr inte ge, säger Lage Ringstad på Lantmännen Lantbruk.
FAKTA
En silo är ett större lager för exempelvis spannmål. Lantmännen Lantbruk driver siloanläggningar som mottagningsplatser för spannmål man köper in från lantbrukare. Förra året beslutade Lantmännen att minska antalet egna siloanläggningar i drift från 92 stycken till ett 20-tal. Detta för att spara 200 miljoner kronor i hanteringskostnader.
Till skörden 2006 stängde man i Uppland anläggningarna i Balingsta och Enköping och under våren har man gjort sig av med även silorna i Norrtälje, Tierp, Fjärdhundra, Alunda, Vendel och Vidbo. Anläggningarna i Uppsala, Kalmarsand och Sala behålls som strategiska övergångsanläggningar men ska stängas inom några år.
Siloanläggningarna har varit ute på försäljning och på vissa håll har lokala entreprenörer tagit över. Vissa fortsätter med spannmålsverksamhet medan andra använder byggnaderna till andra ändamål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om