Nu tillåts skyddsjakt på säl

Naturvårdsverket har gett klartecken till skyddsjakt på 60 gråsälar i Uppsala län. Totalt i hela landet får 1 900 sälar skjutas de kommande åtta månaderna.

60 gråsälar får skjutas i Östersjön i Uppsala län. Totalt får 1 100 skjutas i hela landet. Populationen av gråsäl uppgår i dag till mellan 38 000 och 50 000.

60 gråsälar får skjutas i Östersjön i Uppsala län. Totalt får 1 100 skjutas i hela landet. Populationen av gråsäl uppgår i dag till mellan 38 000 och 50 000.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Tierp2019-04-06 09:00

– Antalet som får skjutas kan komma att öka om jakten blir omfattande och snabb och de sextio sälar som Uppsala län har tillstånd för skjuts ganska omgående, säger Nils Mårtensson, handläggare på Naturvårdsverket.

Initiativet till skyddsjakten har tagits av Naturvårdsverket som beslutat att i närliggande Gävleborgs län får 200 gråsälar skjutas.

– Vi har den här möjligheten om vi bedömer att det finns ett behov av skyddsjakt, redogör Nils Mårtensson.

Hos Naturvårdsverket har man gjort bedömningen att de svenska sälstammarna växt till sig i en sådan omfattning att de nu utgör ett hot mot fisket i många områden.

I beslutet skriver Naturvårdsverket att gråsäl, knubbsäl och vikare orsakar fisket stora skador både på utrustning samt på den fisk som fångats. Detta är något som både yrkes- och sportfiskare i den norra delen av Uppsala län vittnat om för UNT den senaste tiden. I beslutet sägs också att sälen årligen orsakar skador för fisket på cirka 33 miljoner kronor.

Från myndighetens sida är förhoppningen att skyddsjakten ska vara en effektiv åtgärd mot de sälar som specialiserat sig på att ta fångst från fiskeredskapen.

Naturvårdsverkets beslut innebär att totalt 1 100 gråsälar (längs med Östersjökusten), 600 knubbsälar (Skagerack och Kattegatt) och 200 vikare (Bottenviken) får fällas i samband med skyddsjakten som kommer att pågå från april i år till januari 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!