Tidningen berättade för en tid sedan om dumpning och användning av byggavfall och schacktmassor i samband med bygget av en väg i Burunge. Vägbygget utreds sedan en tid av polis och åklagare som ett misstänkt miljöbrott.
Nu har Tierps kommun utfärdat ett förbud mot ytterligare dumpning på det 36 000 kvadratmeter stora området.
– Beslutet innebär att det inte längre är tillåtet för de som bedriver verksamheten att ta emot och hantera avfall och schacktmassor, säger Patrik Hanson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Tierps kommun.
I området ligger i dag virke, tegelpannor och kablar slängt på flera ställen.
Det var tidigare i år som en anmälan lämnades in om att 25 000 kubikmeter med sten, jord och lera skulle återanvändas i området för att i framtiden kunna användas för skogsplanteringar i området.
– Vi tittar även på den anmälan nu, säger Patrik Hansson.
Kan det även bli ett förbud mot den verksamheten?
– Det går inte att utesluta, men inga beslut är fattade i den delen ännu.
Tidningen har varit i kontakt med den entreprenör som genomfört arbetena.
– När det gäller delar av den väg som byggts är det en tillfällig lösning för att kunna hantera transportfordon på sextio ton. Den kommer att tas bort när arbetet är genomfört, säger entreprenören.
Vidare förklarar entreprenören att han tagit hjälp av experter som tagit prover på vägen.
– Det finns ingenting i de proverna som pekar mot att det ska finnas något där som utgör en miljöfara. Vägen består av tegel och betong från olika byggen samt ett bärlager. Vi visar gärna upp proverna för kommunen.
Entreprenören förklarar även att man erbjudit sig att gräva upp avsnitt av grusvägen för att kommunen ska kunna få granska vilka material som använts.
Kommunens bedömning när man var på plats i Burunge var att vägen var byggd på ett sådant sätt att det kunde handla om ett miljöbrott. Kommunen gjorde också en åtalsanmälan.
Av polis och åklagare utreds ärendet som ett misstänkt miljöbrott. Fallet uppges också ha kopplingar till den utredning om grovt miljöbrott som pågår kring företaget Think Pink.
Ett bolag med kopplingar till Think Pink som lagt upp flera tusen ton sopor vid Dannemora gruvors mark hotas i dag med vite av Östhammars kommun.
– Vi har ingen koppling till Think Pink eller det som ägt rum i Dannemora, säger entreprenören.