Nu ska smedjan rustas

Söndervittrat murbruk, tegel som rasat och väggar som rör på sig. Nu ska Lancashiresmedjan i Karlholm få en välbehövlig ansiktslyftning.

Ugnar. Med Lancashiremetoden smältes järnet i ett ungsrum med härdar och förvärmd luft. Därefter togs järnet ut och behandlades under en hammare.
I smedjan fanns som mest sex ungsrum med härdar för Lancashiresmide.

Ugnar. Med Lancashiremetoden smältes järnet i ett ungsrum med härdar och förvärmd luft. Därefter togs järnet ut och behandlades under en hammare. I smedjan fanns som mest sex ungsrum med härdar för Lancashiresmide.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2017-10-05 09:00

– Det här är en naturlig del i vårt arbete i att ta hand om och förvalta alla de kulturminnen som finns i vår kommun, förklarar Sofia Nohrstedt, kultur- och fritidschef i Tierps kommun.

Vid första anblicken ser det fint och välbehållet ut när man kommer in i den stora Lancashiresmedjan. Mycket är också fräscht och upprustat, men tittar man lite närmare på vissa detaljer så syns det att det är slitet och trasigt och är i behov av en renovering.

– Det finns både trasigt tegel och söndervittrat murbruk som måste lagas eller ersättas, förklarar Johan Dellbeck, byggnadsantikvarie på byggkonsultföretaget Bjerkings från Uppsala.

Johan Dellbeck har redan gjort en första utredning av smedjan och dess status.

I den utredningen konstaterar Dellbeck bland annat att fukt trängt in i väggarna i smedjan, som har anor från tidigt 1700-tal, och där järn bearbetades och formades enligt de vallonska smidesprinciperna fram till 1879. Sedan ersättes de med Lancashiretekniken, som har sitt ursprung i det brittiska grevskapet Lancashire. Fram till 1932 pågick sedan smidesverksamheten i smedjan.

– Fukt från dagvatten och mark som trängt in och påverkat byggnaden på olika sätt, säger Johan Dellbeck.

På måndagseftermiddagen påbörjades renoveringsarbetet av smedjan då representanter från Tierps kommun, Bjerkings och byggentreprenören Ulf Jansson var på plats för besiktning och planering av arbetet.

Ulf Jansson förklarar att en del av det tegel som finns i väggarna är så slitet att det måste bytas ut mot nytt. Bland annat kommer olika murarbeten att göras på den tegelvägg där det så kallade Lancashirehärdarna är placerade.

Hur ersätter man det gamla tegel som är slitet och måste bytas ut, finns det något orginaltegel kvar?

– Vi kommer att ersätta det med ett nytt så kallat stortegel som har stora likheter med ursprungligt tegel. Det produceras på ett sådant sätt att det får en ojämn yta som påminner om det tegel som sitter här nu, säger Ulf Jansson och visar på tegelparti som han bedömer att det kommer från 1700-talet.

Ulf Jansson förklarar att byggarbetena kommer att dra i gång de närmaste dagarna.

– Planen är att jobba på till temperaturen gått ner till ett par plusgrader. Då avbryter vi eftersom murbruket inte fungerar så bra att arbeta med när det blir för kallt.

Arbetet kommer sedan att tas upp igen under våren 2018, troligen någon gång i mars eller april.

I samband med besiktningen gjordes även mätningar av de tio meter höga väggarna i smedjan för att få fram olika data som visar om de rör på sig.

– Vi gör nu mätningar av väggarna och sedan kommer vi att göra likadana mätningar igen om sex månader för att se om något hänt med väggarna och om de flyttat på sig, förklarar Johan Dellbeck.

Om väggarna rört på sig, vad sker då?

– Om de rör på sig så kan de på sikt gå sönder. För att säkerställa att det inte ska hända krävs att olika görs byggåtgärder. Några beslut kring det kommer inte att ske nu utan först om ett halvår, förklarar Johan Dellbeck.

Kostnaden för att renovera Lancashiresmedjan är beräknad till drygt 1,3 miljoner kronor. Från Länsstyrelsen i Uppsala län har Tierps kommun fått drygt 1 miljon kronor i bidrag till renoveringen av smedjan.

– Bidraget från Länsstyrelsen är ett otroligt viktigt ekonomiskt tillskott. Utan de pengarna hade det varit svårt att göra renovering av den här omfattningen, säger Sofia Nohrstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om