Belgisk Blonde, öl på flaska från Leufstabruk Bryggeri i Uppland. Ja, lagom till Fotbolls VM på teve i sommar kan svenska folket njuta denna ljusa starköl på sex volymprocent med fruktig smak. Då finns den nämligen med i Systembolagets försäljningssortiment och på orterna Tierp, Skutskär och Öregrund, det vill säga de tre närmaste butikerna, kommer den att finnas som reguljär vara på hyllan.
UNT var med då det första glaset tappades upp från lagringscisternen på lördagen. – Det gäller att öppna bottenkranen varsamt, säger Leif Östlund, eftersom ölet förvaras under tryck. Det skummar i glaset, snart framträder en guldgul vätska. Glaset hålls upp mot ljuset, sedan roteras det i handen och doftas på.
– Fin humle och beska, precis som den här ölen skall vara, säger Leif Östlund och får snart medhåll av Tobias Flygman och Anders Holmstedt. De ingår alla i styrelsen för Leufstabruk Bryggeri AB, ett av många mikrobryggerier i Europa som startats under de senaste decennierna.
Det började med att en ideell förening för dem i bygden som bryggde öl för eget bruk startade år 1999. Av de 270 medlemmarna i föreningen följde 150 med in i bolaget genom att köpa andelar. I två år har man arbetat på att utrusta bryggeriet och testa produktionen. I fjol bytte man lokal. Hyresvärden Statens Fastighetsverk renoverade ett gammalt stall vid herrgården. När ruljansen kommit i gång på allvar, för en sådan tror man på, behöver man förmodligen utöka för att kunna lagra flaskorna.
– Det tar tid med allting. De hygieniska reglerna är stenhårda. Olika tillstånd skall sökas och så vidare, säger Anders Holmstedt.
– Det är ett halvtidsjobb vid sidan om det ordinarie arbetet som lärare, fyller Leif Östlund i. Det framgår att Anders Holmstedt är inköpare till vardags och Tobias Flygman, som nu dricker upp den sista slurken med eftertänksam kännarmin, han jobbar som kock.
I framtiden kommer förmågan att hitta ölsorter som gillas av den ölsugna allmänheten och restaurangernas krögare, att vara helt avgörande för bryggeriets utveckling..
– Vi har en till sort på gång, en beställning från Vallonbruken I Uppland på ett mörkare Vallonöl runt 5 volymprocent. Men det säljs exklusivt till vallonbukens restauranger.
Det framgår att här på bruket har öl bryggts sedan mitten på 1600-talet och mälteriet från 1768 finns kvar. Mikrobryggeriets hjärta är en vitkalkad lokal i vilket är placerade rostfria behållare. Att tillverka ölet består av fem moment. Värma vattnet, blanda kornmalt i vattnet som skall ”mäskas in”, därpå koka satsen som sedan placeras i jäskärlet innan det hamnar i lagringskärlet. Humlen spelar en viktig roll. I Slovenien och Tjeckien får man mycket fint öl just på grund av sina utsökta humlesorter Saaz respektive Styrian Golding. I fallet med Belgisk Blonde följer man i Leufsta det ursprungliga receptet.
– Flaskan ölet säljs på är också belgisk.
För tre veckor sedan sålde bolaget 60 liter av de ljusa belgiska till Lövstarbruks värdshus, för att få en test på folks reaktioner och de var översvallande goda. Mikrobryggerierna bidrar till att öka ölkulturen som i Sverige för inte så länge sedan inskränkte sig till ”en stor stark” utan något intresse för kvaliteten. Det finns åtskilliga andra mikrobryggerier i Sverige och så räknar man upp orterna Nynäshamn, Sigtuna, Skebo bruk, Oppigården i Dalarna, Eskilstuna, Västerås. För fyra år sedan arrangerades Öl-SM i Leufsta och sedan några år har man Ölets Dag i Orangeriet mitt i herrgårdsmiljön. Långsamt ökar kunskapen om olika sorters öl och vad som utmärker dem.