Sagt och gjort så tog sig Leif Östlund och Sven Jansson på lördagen i tidig morgongryning till mikrobryggeriet Leufstabruk Bryggeri - för att brygga ett tusen liter öl av sorten IPA.
– Båda våra ölsorter som finns på systembolaget, Leufsta IPA och Leufsta Blonde, har visat sig vara populära till julbordet. Vi vet inte hur stor efterfrågan kommer att bli i år, men det är säkrast att tillverka mer, säger Leif Östlund, bryggmästare för dagen.
Till sin hjälp har han Sven Jansson från Örbyhus och båda är verksamma i bryggeribolaget. Nu står de i bryggeriet som är inhyst i gäststallarna i verkstadsbyggnaden.
Processen börjar med att värma vatten i ett rostfritt kärl av kolossalformat. Vattnet värms upp till 78, 79 grader.
– Perfekt temperatur, utbrister Leif och sedan drar de i gång.
Kornmalten som består av pilsnermalt och en liten del ljus och mörk karamellmalt yr i luften när den blandas i det varma vattnet. Hantverket handlar mycket om grader, procent och precision.
Nu är det klart att ”mäska in”: Den krossade malten blandas i det varma vattnet. När det fått stå så i en timme utvinns sockret ur malten. Efter urlakning och uppkok, tillsätts humle som ger ölen dess beska. Blandningen får kokas i en timme och först då tillsätts kryddorna.
Den första ölen som Leufstabruk Bryggeri AB fick listat på systembolaget var Leufsta Blonde. Det var för två år sedan. I mars i år kom uppföljaren Leufsta IPA.
– Båda våra ölsorter på systembolaget är av belgisk sort. Den mörka IPA passar utmärkt till kött, men är allround. Blonde går bra till fisk och skaldjur, säger Leif Östlund som räknar med att avsluta dagens bryggning åtta timmar senare.
Jästen tillsätts sist. Sedan för ölet stå och jäsa i minst cirka tre veckor.
– Det är alltid spännande att smaka av ölet när det jäst klart, tycker båda.