Nu ska försvunnet vatten vid omstritt bad spåras

Varför är vattenförbrukningen märkligt hög vid Rörholmsbadet i Söderfors? Det kräver Tierps kommun att ägaren Christer Skogsberg tar reda på. Men han påpekar att den var lika hög när han köpte badet från just kommunen.

Rörholmsbadet i Söderfors ägdes tidigare av Tierps kommun.  Vid ägarbytet förra året och en dryg månad framåt visade mätarna på en rejält ökad förbrukning av vatten.

Rörholmsbadet i Söderfors ägdes tidigare av Tierps kommun. Vid ägarbytet förra året och en dryg månad framåt visade mätarna på en rejält ökad förbrukning av vatten.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-05-15 07:30

I ett föreläggande till Christer Skogsberg ställer sig Tierps kommun frågande och menar att det finns oklarheter kring den höga vattenförbrukningen vid badet och var det försvinner och hur det kan påverka miljö och människor.

undefined
Rörholmsbadet i Söderfors ägdes tidigare av Tierps kommun. Vid ägarbytet förra året och en dryg månad framåt visade mätarna på en rejält ökad förbrukning av vatten.

– Den här vattenförbrukningen är oförenlig med vad miljöballken säger. Vi vill att verksamhetsutövaren nu undersöker detta och tar fram en handlingsplan för hur han skulle kunna komma till rätta med detta, säger Henrik Jokijärvi, miljöchef i kommunen.

Christer Skogsberg förnekar inte att vattenförbrukningen är hög, men han menar att det är ett problem han ärvt från den tidigare ägaren – Tierps kommun. Han köpte bad med camping av kommunen för en halv miljon förra våren.

– Ganska snabbt märkte jag att vattenförbrukningen var väldigt hög. Vår bedömning är att det läcker någonstans mellan 80–90 kubik vatten (80 000 – 90 000 liter) per dygn, säger han.

undefined
Oklarheter kring hög vattenförbrukning vid Rörholmsbadet i Söderfors gör att kommunen kräver att ägaren Christer Skogsberg måste utreda vad som hänt. Samtidigt har Skogsberg riktat skadeståndsanspråk mot kommunen just kring vattenfrågan vid badet.

Skogsberg är förvånad över föreläggandet.

– Att vattenförbrukningen ökat är inget som kommit nu. Det fanns långt innan jag köpte badet av kommunen. Varför det kommer nu kan man spekulera om.

Området där badbassängerna och campingen ligger i dag har historiskt använts som utfyllnadsområde för slaggprodukter. 

Erasteel Kloster som i dag har verksamhet i Söderfors och varit aktiva vid bassäng- och campingområdet har också genomfört undersökningar som visar att det finns markföroreningar där.

Skogsberg frågar sig också vilken inverkan vattenläckaget kan ha på mark och närliggande Dalälven.

– Vi känner till undersökningarna och det är bra att det arbetet genomförs. Vi kommer analysera de undersökningarna för att få klart för oss hur de påverkar olika förhållanden. Vi kommer även att ha kontakt med länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet när det gäller det, säger Henrik Jokijärvi. 

Christer Skogsberg har också riktat skadeståndskrav mot Tierps kommun då han menar att han fått felaktig information vid köpet av anläggningen. Inledningsvis ville han ha 836 222 kronor i form av ökade kostnader för uppvärmning, vatten och kemikalier. Beloppet justerade han sedan ned till 300 000 kronor.

Kommunen har bestridit skadeståndskravet och till tidningen har samhällsbyggnadschefen Thomas Kihlström sagt att det inte finns något fel i fastigheten i form av en vattenläcka. I dag pågår inga förhandlingar mellan fastighetsägaren och kommunen, enligt Kihlström.

Enligt föreläggandet har kommunen även genomfört en sökning som inte kunnat visa på något läckage från bassängen. Däremot ska avläsningar av mätarställningen vid ägarbytet förra året och en dryg månad framåt ha visat på en rejält ökad förbrukning av vatten.

Vilket samband finns mellan skadeståndstvisten och föreläggandet?

– Vi utgår från de uppgifter vi tagit del av och utifrån miljöbalken har vi en skyldighet att detta utreds. Redan förra året i sambandet med försäljningen av badet fick vi de första uppgifterna om onormalt hög vattenförbrukning där. Detta är oförenligt med lagstiftningen och något vi har skyldighet att utreda. Vilken orsaken är kan vi inte säga i dag, säger Henrik Jokijärvi.

Har kommunens miljöenhet även tidigare gjort tillsyn när det gäller vattenförbrukningen vid Rörholmsbadet?

– Nej, inte vad jag känner till.

I dagsläget är det inte tillåtet att bada vid Rörholmsbadet.

Myranområdet

Rörholmsbadet med vidhängande camping ligger vid Myranområdet i Söderfors, strax intill Dalälven.

Både vid det aktuella området samt på andra platser i Söderfors har det förekommit järn- och stålproduktion sedan 1600-talet av olika aktörer.

Sedan 1992 bedriver Erasteel ståltillverkning på orten. Bolaget har efter ett föreläggande från Länsstyrelsen i Uppsala län genomfört en förstudie som visar på föroreningar i området som kan kräva åtgärder beroende på vilken verksamhet som ska bedrivas där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!