Redan våren 2018 konstaterades att det fanns omfattande fuktskador på Kyrkskolans byggnader. Senare samma år utrymdes skolan och delar av elevgruppen flyttades till tillfälliga lokaler medan andra elever flyttades till andra skolor i kommunen.
Skolans fysiska status har därefter utretts av fastighetsägaren Tierps kommun och fastighetsförvaltaren Tierp kommunfastigheter tillsammans med en konsult. Slutsatsen i utredningen är att flera av lokalerna är i dåligt skick och att det krävs åtgärder.
Den styrgrupp i kommunen som arbetar med frågan i dag har också föreslagit att delar av skolan ska rivas, bland annat de delar där förskola och matsal funnits, och ersätts med nya lokaler.
Däremot vill man behålla själva huvudbyggnaden – den så kallade högdelen – där en ny entré ska byggas liksom fem klassrum och personalutrymmen. Även den befintliga gymnastiksalen vill man behålla och renovera.
Vid kommunstyrelsens senaste möte fattades också ett beslut att följa förslaget och börja rivningen.
– Det här beslutet kan beskrivas som ett första tydligt steg mot att börja bygga en ny förskola och skola i Tierps kyrkby, säger finanskommunalrådet Sara Sjödal (C).
Parallellt med rivningsarbetet pågår även arbetet när det gäller den framtida skolan som ska rymma elever från förskoleklass till årskurs sex.
– Förutom den fysiska planeringen av en ny skola genomförs nu ett arbete när det gäller utformningen av lokalerna, säger Sara Sjödal.
Hon tror att en ny skulle kunna stå klar höstterminen 2022.
– Det är den senaste tidsuppgiften, men om det blir så hänger samman med upphandlingar av nya lokaler, byggarbeten samt utformning av de nya lokalerna som är efterlängtade, menar Sara Sjödal.
Det socialdemokratiska oppositionsrådet Viktoria Söderling är inne på samma linje.
– Man ska nog inte binda sig vid en tidpunkt. Det viktiga är att allt blir bra i den nya skolan och att vi tar den tid som behövs för att utforma en skola som är bra för våra elever, säger Viktoria Söderling.
Hon menar att det är viktigt att lyssna på och involvera lärare, elever och vårdnadshavare i samtal om hur den nya skolan ska utformas för att få en god studiemiljö.
Söderling menar också att det kan vara viktigt göra en översyn av de så kallade närhetprincipen i samband med detta så att alla elever får rimlig resväg till skolan för att få en god studiemiljö.