– Det måste bli ett slut på den otrygghet som många människor i Skärplinge känner i dag, säger Maj Ljungmark, en av initiativtagarna till grannsamverkansplanerna.
Bakgrunden till oron och otryggheten på orten är de inbrott i olika affärer och bensinmackar som ägt rum den senaste tiden. Det senaste inbrottet skedde för bara några dagar sedan då någon eller några bröt sig in i en butik och stal livsmedel och cigaretter.
– Vi har haft minst fyra inbrott och flera dieselstölder på kort tid. Sedan hade vi även ett inbrottsförsök vid en bensinmack, berättar Maj Ljungmark.
Hon berättar vidare att många barn och ungdomar drar sig från att vistas utomhus på kvällstid i Skärplinge.
– Det finns de som upplever en otrygghet när de ska ta sig hem på kvällen efter att de varit på någon aktivitet, förklarar Maj Ljungmark.
Läget har gjort att Maj Ljungmark och flera andra Skärplingebor varit i kontakt med polisen för att få hjälp och råd hur man ska hantera situationen i Skärplinge.
Det ledde till att ett första grannsamverkansmöte kommer att hållas den 11 oktober med polisen. Bakom konceptet med grannsamverkan står bland annat polisen, Brottsförebyggande rådet, försäkringsbolag, Sveriges kommuner och landsting och olika fastighetsägare. Tanken är att grannsamverkan genom olika åtgärder ska skapa en ökad trygghet i ett bostadsområde eller ett samhälle.
– Vår ambition är att starta en grannsamverkan här i Skärplinge. Jag vet också att folk från Lövstabruk kommer att vara med på mötet då de har liknande planer, förklarar Maj Ljungmark.
Kjell-Åke Ederyd, kommunpolis i Tierp och Älvkarleby kommuner, förklarar att polisen redan gjort en del insatser för minska brottsligheten.
– Vi har redan ökat närvaron av polis på orten. Vår förhoppning är att grannsamverkan ytterligare ska öka tryggheten i Skärplinge, säger Kjell-Åke Ederyd.