Regn och fukt har genom åren gått hårt åt det unika templet, som kan vara det enda i sitt slag i landet. Fukten tränger ned i grunden och kolonnerna och gör att fogarna som håller ihop grunden som templet vilar på spricker eller släpper. Det gör i sin tur att murstenarna lossnar vilket hotar hela tempelkonstruktionen.
Men det ska det bli ändring på. Nicklas Westland har fått uppdraget att renovera templets grund till att börja med. Fogarna av cement rensas bort och i stället blir det nya av hydrauliskt kalkbruk eftersom sådana är mer typiska för tiden när templet kom till. I början kommer de att vara ganska stark kontrast till slaggstenen men efter hand kommer fogarna att mörkna. Nicklas Westland och han medhjälpare ska vara klara med renoveringen av grunden under hösten.
– Vi ligger ganska bra till, så det ska vi klara, säger han.
Templet byggdes i rasande takt under åren 1795–1797. Det var Anna Johanna, hustru till ägaren av Söderfors bruk Claes Grill, som låg bakom den udda idén att bygga ett grekiskinspirerat tempel i den engelska park som uppfördes intill Dalälven. En bidragande anledning till det var att motverka fattigdomen i byarna i närheten. Byggjobbare kom roende från Lågbo och Kågbo och arbetskraft hämtades också från Hedesunda, därav talesättet att Söderfors var Hedesundas brödkaka. Upphöjningen som templet vilar på består av jord som grävdes upp när det anlades en kanal i parken, även det arbetet utfördes av arbetskraft från trakten.
Det är Tierps kommun som initierat renoveringen av templet men det är Länsstyrelsen som står för kostnaden. De har också bidragit med antikvarisk expertis, allt för att arbetet ska utföras på rätt sätt. Ett fråga som varit på tapeten är hur regnvatten ska kunna ledas bort utan att en sådan konstruktion inkräktar på templets originalitet.
– Våra mätningar i grunden och intill pelarna visar på en fuktighet på 25–28 procent och det beror på att regnvatten från taket tränger ned i grunden, berättar Nicklas Westland.
– Om man inte kan leda bort regnvattnet kan man bli tvingad till återkommande renoveringar, tillägger han.
Nicklas Westland har också fått uppdraget att i nästa steg av renoveringen blästra bort plastfärgen från en av templets 40 kolonner. Plastfärgen stänger in fukten och kommer att ersättas med puts av kalk i samma färgton som kolonnerna har nu. Meningen är att alla kolonner ska målas om, ett digert arbete som kan ske först nästa år.