Nu prisas hon för böckerna om Sigrid

Författaren Ann-Marie Wikander prisas med årets Hedenvindplakett, en utmärkelse som går till en arbetarförfattare.

Författaren Anne-Marie Wikander från Tierp är 2020 års vinnare av Hedenvindplaketten. Plaketten delas ut av Strömsunds kommun till en arbetarförfattare som skriver i Gustav Eriksson-Hedenvinds anda.

Författaren Anne-Marie Wikander från Tierp är 2020 års vinnare av Hedenvindplaketten. Plaketten delas ut av Strömsunds kommun till en arbetarförfattare som skriver i Gustav Eriksson-Hedenvinds anda.

Foto: Privat

Tierp2020-06-16 10:10

Likt förebilderna Sara Lidman, Elsie Johansson, Torgny Lindgren och Kerstin Thorvall tilldelas nu Anne-Marie Wikander, boende i Tierp sedan 60-talet, det hedersamma litteraturpriset. 

 – Det är som att jag alltid haft de här berättelserna i mig, säger hon.

 Wikander debuterade 2009 med boken Sigrid – Röd som skam. Bokserien om Sigrid består av fyra delar som skildrar kvinnoliv på fäbodvallen i Jämtland under tiden runt första världskriget. Sigrid, som är född utanför äktenskapet, sliter för att få tillhöra och att förtjäna sin mammas kärlek. En känsla av att vara utanför, att inte vara tillräcklig, bär hon ständigt med sig. 

Sigrid är ingen glad person, hon bär ett melankoli inom sig och en bitterhet. Det anses ju väldigt fult idag att vara bitter, särskilt som kvinna. 

Varför har du valt att gestalta henne så? 

– Det var väl för att hon fick det liv hon fick. Det var hårt. Hon hade väl kanske önskat sig något annat. 

Mycket av Anne-Marie Wikanders gestaltning rör detaljerna vardagslivet på landsbygden. Kaffepannan, trasmattan, grötkoken. I detaljerna i vardagslivet träder det mänskliga fram. 

Du använder trasmattan som symbol i den fjärde och sist delen om Sigrid. Varför?

– Trasmattan är en bild av livet. Där vävde man in sin skönhetsönskan, viljan att skapa något fint, och viljan att minnas, att bevara minnena. Sigrid känner igen tygerna som hon väver in i mattan och de väcker det förflutna till liv. 

undefined
Hedenvindplaketten i brons delas ut till en författare som skriver i Gustav Hedenvinds anda.

Från början var Ann-Marie Wikander obekväm med att dela med sig genom skrivandet, hon tyckte att hon lämnade ut sig. Men genom en skrivarkurs fick hon ett tryggt rum att utvecklas och lita på sin egen röst. Mycket av dialogen är på jamska, jämtländsk dialekt, som hennes mamma med rötter i Lidsjöberg pratade under hennes uppväxt. 

– Det fanns en berättartradition. Man berättade om gamla tider, man berättade spökhistorier. Det var som att jag hörde dem.

När hon försökte översätta dialogen var det något som gick förlorat. 

– Det blev fel på svenska. Det var inte så de pratade. Och det finns uttryck som inte går att översätta.

Ann-Marie Wikander har även gett ut boken Arja-Varja som riktar sig till barn mellan 6–9 år. Hon arbetar just nu med texter om äldrevården, som hon har lång erfarenhet av efter ett helt yrkesliv.

 Hedenvindplaketten delas ut av Strömsunds kommun och Hedenvindsällskapet vid en ceremoni i september. 
 

Hedenvindplaketten

Gustav Hedenvind-Eriksson var en av pionjärerna bland de svenska arbetarförfattarna. Debutromanen "Ur en fallen skog" handlar om skogsbolagens plundring av gammal bondebygd. 

Hedenvindplaketten delas ut varje år till en författare som skriver i hans anda.

Tidigare mottagare av utmärkelsen är bland andra Sara Lidman, P- O Enquist, Torgny Lindgren, Elsie Johansson och Ivar-Lo Johansson. 

Källa: Strömsunds kommun
 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!