Nu prisas berättelserna om Hållnäs kulturhistoria

Han har varit med och dokumenterat Hållnäs historia och samtid sedan 1989 i ett stort antal skrifter. Nu har Carl-Åke Eriksson fått ta emot Tierps kommuns kulturpris.

Carl-Åke Eriksson har fått ta emot Tierps kommuns kulturpris för sitt arbete att dokumentera och berätta om Hållnäs historia.

Carl-Åke Eriksson har fått ta emot Tierps kommuns kulturpris för sitt arbete att dokumentera och berätta om Hållnäs historia.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-05-01 18:00

För en tid sedan fick Carl-Åke Eriksson beskedet att han fått priset. Själv konstaterar han när tidningen kommer på besök i Hjälmunge att han är en av många som lagt ned arbete på att dokumentera och berätta Hållnäs historia.

– Det här är hela bygdens pris och alla som har varit med och bidragit till skriftserien "Hållnäs förr och nu" samt tidigare arbeten.

Han konstaterar också:

– Min roll är som redaktör i den kommitté i Hållnäs hembygdsförening som arbetar med skriftserien, men vi är flera personer där.

Sedan 1989 har skriftserien "Hållnäs förr och nu" getts ut. Fram till nu har elva skrifter, som speglar bygdens historia, utkommit. Förutom Carl-Åke Eriksson sitter Susanne Ljung Adriansson, Vivi-Anne Jakobsson och Bertil Jakobsson i kommittén.

I en av skrifterna berättas det att en dag 1884 fick den 14-årige Carl-Gustav Jansson från Hållen i Hållnäs skjuts med häst och vagn till hamnen i Gävle. Det var då dags för 14-åringen att lämna tryggheten och ta hyra på en båt mot Australien. 

undefined
Carl Gustav Jansson, kallad ”Amerikanarn", föddes 1870. Som 14-åring tog han hyra på en båt med destination Australien. Efter ett antal år som sjöman och ett 20-tal år i USA återvände han till Hållnäs.

Efter några år som sjöman och ett tjugotal år i USA återvände han på 1920-talet till Hållnäs med chassit till en Ford som han byggde en buss av. Med bussen skjutsade han skolelever till Fagerviken 1923 för att titta på den strandade sillvalen.

– Vi vill ge en bild av olika händelser i bygden samt lyfta fram och berätta historierna om människor som levt och verkat här.

Han berättar också att närmare ett 40-tal Hållnäsare utvandrade till USA och Nya Zeeland i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Flera av dessa utvandrares livsöden har skildrats i skrifterna.

undefined
Waltraut Martinelle från Ekbo kom till Hållnäs en försommardag 1950. Bakom sig hade hon en dramatisk flykt från ett krigshärjat hemland. I Hållnäs fann hon kärleken och där blev hon kvar.

Arbetet med Hållnäs historia startade långt innan kommittéarbetet drogs igång. 

Redan på 1970-talet, under ledning av Stiv Jakobsson, inleddes arbetet.

Bilder samlades in, texter om människor och företeelser tecknades ned och ljudinspelningar togs upp. I det arbetet deltog en stor mängd människor.

– Bara det arbetet är värt sitt eget pris. När vi påbörjade vårt arbete gjorde vi en katalogisering av allt detta material.

undefined
Fem av medlemmarna i den framgångsrika Cykelklubben Vafd, bildad 1912. Fyra av de fem på bilden har identifierats och är från vänster Verner Eriksson, Barknåre, Josef Lundqvist, Vavd, Eskil Jansson, Barknåre samt längst till höger Hjalmar Westergren, Barknåre.

– Då föddes även idén att skapa en skriftserie där vi berättar om människor och händelser i bygden. Den är också bra då man kan följa upp och återkomma till samma ämnen även i senare skrifter om man har mera att berätta.

Samtalet med Carl-Åke Eriksson, som har en bakgrund som journalist, pendlar mellan människor, händelser och den karga och fysiskt utmanade miljön i Hållnäs som alltid gjort det tufft att bruka jorden.

– Fram till 1949 fanns det bara två traktorer i Hållnäs. Den stora Hållnäsutställningen, som ägde rum då, banade väg för mekanisering av jordbruket.

Han förklarar att det alltid funnits ett stort engagemang bland Hållnäsare att jobba ideellt för bygdens bästa. 

Han berättar om den legendariske föreningsmänniskan och handlaren Per-Erik "Peken" Karlsson som gick bort 2018. "Peken" är en av dem som förvaltat och fört kulturarvet vidare på Hållnäshalvön, menar Carl-Åke.

– "Peken", som var eldsjälen personifierad, brukade skoja och säga att han inte visste hur många föreningar han varit med i, men definitivt alla med namnet Hållnäs.

undefined
Per-Erik Karlsson, var eldsjälen personifierad som gav allt för Hållnäs och föreningslivet. Hans hjärta klappade speciellt för ishockeyn. Vid begravningsgudstjänsten i Hållnäs kyrka den 2 mars 2018 var det sex medlemmar i SHK Hockey som bar kistan. De var alla iförda tröjor från ”Pekens” klubbar – Slada IK, Hållnäs IF, SH Hockey och SHK Hockey.

Hur kom det sig att du började engagera dig i detta?

– Intresset, och så är det är viktigt att man känner till sin bygds historia. 

Skrift nummer tolv i serien kommer i december i år. 

Den kommer bland annat behandla hembygdsföreningens 90-års jubileum och sannolikt ett eller annat människoöde.

undefined
Astrid Carlsson från Hjälmunge var en välkänd matmamma i Hållnäs. Otaliga är de bröllop, begravningar och födelsedagar där Astrid ansvarade för förtäringen. På bilden ses Astrid i sitt kök, på bordet syns delar av rätter som förekommit på nästan alla Hållnäskalas. Löpskakan, saftsås med gräddtoppar och färskost.
Hållnäs

Sedan 1989 har Hållnäs hembygdsförening i sin skriftserie "Hållnäs förr och nu" berättat om olika händelser och människor i Hållnäsbygden.

Arbetet med att kartlägga kulturarvet i Hållnäs inleddes redan på 1970-talet av Hållnäsprofilen Stiv Jakobsson. I det arbetet deltog ett stort antal människor med berättelser, bilder och ljudinspelningar. Det materialet har sedan legat till grund för texterna i skriftserien "Hållnäs förr och nu". Elva skrifter har getts ut. Den tolfte kommer i december i år.

Karta: Slada
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!