I samarbete med Tierps kommun har Upplandsstiftelsen provfiskat det nybyggda omlöpet vid två tillfällen under hösten.
– Vi har använt en standardmetod där vi bedövade fisken med strömföring. Efter det flöt den upp till ytan så att vi kunde håva upp den. Genom att gå uppströms i sicksack fick vi en bra bild av hur fiskebeståndet på sträckan ser ut, säger Johan Persson från Upplandsstiftelsen.
Totalt håvade teamet upp åtta arter. Förutom abborre, gädda och mört fångade man även lite ovanligare arter som id, sutare, gers, stensimpa och yngel av öring.
– Ynglen har kläckts här i ån, så det är ett bevis på att öringen leker här. Det är fascinerande att fisken hittar till sådana anläggningar nästan på en gång, säger Johan Persson.
Omlöpet är placerat vid Storådammen i Karlholmsbruk, cirka 1,2 kilometer från mynningen i Lövstabukten. Förr nyttjades dammen som flottningsdamm men i dag fungerar den endast som ett sätt att reglera vattenståndet.
Platsen har tidigare försetts med en fisktrappa utan att det gett någon större framgång. Öringen kunde endast ta sig förbi när flödet var starkt. Och andra, mindre simstarka arter, kunde inte nyttja trappan alls.
Men det nya omlöpet öppnar upp för alla fiskar.
– Nu hoppas vi bland annat att ål, nejonöga och vimma ska kunna vandra här, säger Taija Lindfors, som är kommunekolog vid Tierps kommun och ansvarar för projektet.
Enligt henne är fiskvandringsvägen inte bara positiv för fisken, utan även för regleringsdammens funktion.
– Nu har vi möjlighet att släppa igenom mer vatten om det skulle behövas, säger hon.
Det finns dock fler hinder längs vägen. Både i Västland och i Strömsberg finns det dammar som blockerar passagen.
Men Taija Lindfors hoppas att fler fiskvandringsmöjligheter ska inrättas som gör det möjligt för fisken att ta sig hela vägen till Tierp.
– Troligen blir det aktuellt med en fiskvandringsväg även i Västland, eftersom det ska göras en ny tillståndsprövning där. Samma sak i Strömsberg. Moderna tillstånd för vattenkraft kräver nämligen att det ska finnas sådana möjligheter, säger hon.
Även om omlöpet står klart finns det alltså mer kvar att göra.
– Vi kommer att provfiska i vår också. Då ska vi kontrollera att omlöpet fungerar under vårflod och se om vi behöver göra några justeringar, säger Taija Lindfors.
Tierps kommun har finansierat arbetet med fiskvandringen genom Havsmiljöanslaget, fiskevårdsmedel samt med EU-medel.
Fotnot: Ett omlöp är en typ av fiskvandringsväg som tillåter fisken att passera till exempel en damm. Det byggs oftast som en bäck som löper runt hindret.