Nu har skarven anlänt till Lövstabukten

Nu har skarven anlänt till Lövstabukten på den uppländska östersjökusten. På flera öar nära land har fåglarna slagit läger och börjat bygga bon.

Nu har skarven börjat anlända till Lövstabukten. Leif Larsson och Ulf Wallin från Snatra sportstugeförening upplever fåglarna som ett störmoment. Nu vill de ha råd hur de ska kunna minska störmomenten.

Nu har skarven börjat anlända till Lövstabukten. Leif Larsson och Ulf Wallin från Snatra sportstugeförening upplever fåglarna som ett störmoment. Nu vill de ha råd hur de ska kunna minska störmomenten.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2018-04-17 18:00

– Så här nära fastlandet har fåglarna aldrig tidigare varit, menar Ulf Wallin, ordförande i Snatra sportstugeförening.

I Lövstabukten, strax utanför sportstugeområdet, har en stor koloni med skarvar börjat bygga bon på en ö. När UNT är på plats på tisdagsmorgonen är det full byggaktivitet ute på ön. En strid ström av fåglar flyger också mellan ön och fastlandet för att samla kvistar till sina bon.

– I går kväll var det fullt med skarvar som satt i träden nere vid hamnen här i området, berättar Christina Larsson som tillsammans med sin man Leif har ett hus i området.

Frågan om skarvens närvaro vid den uppländska kusten är något som engagerat ett stort antal människor under många år.

– Vi upplever att skarven låter mycket, påverkar fiskebeståndet och miljön. Dessutom luktar resterna av den fisk som den fångat väldigt illa, säger Ulf Wallin.

Leif Larsson menar att man kan jämföra skarvsituationen med den omdebatterade myggfrågan i Tärnsjötrakten.

– När vinden ligger fel blåser lukten in över land och då går det knappt att vara ute. Alla som vill är välkomna upp och känna på lukten, säger Leif Larsson.

Tidigare när skarven höll till längre ut i kustbandet var inte lukten och störmomenten lika stora, enligt Leif Larsson.

De förklarar att de är medvetna om att skarven är skyddad enligt EU:s fågeldirektiv och att endast skyddsjakt är tillåten. I början av 2018 gav länsstyrelsen tillstånd för skyddsjakt på 200 fåglar längs med den uppländska kusten.

– Det låter lite med tanke på hur många fåglar som finns här. Vi förstår att det finns regler, men hur ska vi som bor vid kusten göra för att få en dräglig och bra tillvaro här, undrar Ulf Wallin.

Uppskattningsvis brukar det var runt 2 000 skarvar, bara i Lövstabukten varje år.

Sara Lindqvist, vilthandläggare på länsstyrelsen, förklarar att jaktlagens femte paragraf gör det möjligt för en fastighetsägare att skrämma bort djur som stör.

– Paragrafen ger däremot inte utrymme för någon jakt på den egna fastigheten och man får inte heller ta något djur till fånga, säger Sara Lindqvist.

Vad finns det för konkreta tips till boende i Snatra?

– Det går inte att prata om det generellt. Har man en idé så tag kontakt med oss så diskuterar vi den utifrån de förutsättningar som råder på den aktuella platsen.

Enligt Sara Lindqvist behandlar länsstyrelsen för tillfället en ansökan om att få använda störåtgärder i Snatra för att få skarven flytta längre ut i kustbandet vid den uppländska kusten.

– Som medborgare har man också alltid möjligheten att lämna in en ansökan om skyddsjakt om man anser att det är vad som behövs. Då prövar vi den och gör en bedömning, säger Sara Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om