De kom från Örnsköldsvik, Västerås och Långsele med husvagnar och skåpbilar. Under söndagen bar de in sitt bohag, trots att gården är full av grus och byggmaterial. I mitten av oktober ska dock allt vara färdigbyggt, är det sagt.
Victor Bergius från Långsele kom med sina föräldrar redan på lördagen. På söndagsförmiddagen åt han sin första frukost i det nya rummet.
– Det ser ut att vara ett bra rum. Helt nytt och jag har sovit gott, säger han.
Varje rum är som en egen liten etta med dusch, garderober, stolar, bord och säng och ett fullt utrustat pentry. Stora fönster ger rummen ljus. Husen har också allrum där eleverna kan umgås. Men tanken är att de ska klara sig själva - det är inget internat.
Alla får dock inte eget rum direkt som Victor. Bara ett av de två husen är färdigt så under de kommande veckorna får flera elever dela rum.
Linn Andersson Morin från Öregrund och Izabelle Högberg från Västerås blir rumskompisar. Linn ska plugga transportprogrammet för att bli chaufför. Izabelle ekonomi och motorcross.
– Vi visste inte om att vi skulle dela så det kom som en liten chock. Men det känns bra. Det är en hel del elever som delar rum i början och då lär man ju känna någon, säger de.
Under dagen ska Izabelle åka till Ikea och köpa lite gardiner och ett duschdraperi.
– Och så behövs det mat. Kylen är tom, säger mamma Sara Söderqvist som är med som flytthjälp.
Elevboendets värd, Carin Vennelin, hade fullt upp med kontraktsskrivning under söndagen. Hon räknade med att ta emot 34 elever den här helgen.
– Boendet har byggts därför att vi har så många långväga elever som valt crossinriktning. Tidigare har de hyrt rum på egen hand i Tierp. Nu kommer de att kunna bo tillsammans och göra mer saker som teambuilding och fysträning, säger hon.
Cirka 7 000 kronor i månaden kostar boendet. Men då står hemkommunen för mer än hälften så eleverna betalar själva cirka 3000 kronor per månad. Dock gäller det inte närliggande kommuner som ingår det samverkansområde Tierp tillhör. Det innebär att elever från exempelvis Östhammars kommun måste betala fullt pris för sitt boende, om inte hemkommunen gör ett undantag.
Totalt kommer de två husen att ha 52 lägenheter. Ursprungligen var tanken att ensamkommande ungdomar skulle bo i det ena. Nu räknar Carin Vennelin med att andra studenter ska vara intresserade att hyra om det blir lägenheter över.
– Jag har faktiskt redan en liten kö. Några som pluggar i Gävle och på andra håll som har svårt att få tag på ett boende har hört av sig, säger hon.