Nu försvinner skogsbruket i Florarna

I naturreservatet Florarna stoppas nu skogsbruket nästan helt och hållet. Samtidigt får Uppsala län två nya naturreservat – ett i Heby och ett i Älvkarleby.

I naturreservatet Florarna är skogsbruket på väg att försvinna. Det framgår av ett beslut från länsstyrelsen. Enligt samma beslut blir Natura 2000-områdena Komossen och Svartkärret naturreservat.

I naturreservatet Florarna är skogsbruket på väg att försvinna. Det framgår av ett beslut från länsstyrelsen. Enligt samma beslut blir Natura 2000-områdena Komossen och Svartkärret naturreservat.

Foto: Erika Hagegård/UNT-arkiv

Tierp2019-12-09 16:00

– Vi vet att skogsbruket har en stor negativ inverkan på den biologiska mångfalden. Det är mot den bakgrunden som det här beslutet har fattats, säger Karin Wiklund, handläggare på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Uppsala.

Samtidigt som länsstyrelsen har beslutat att utöka skyddet för Florarna, som ligger i Tierps och Östhammars kommuner, så upphöjs de båda Natura 2000-områdena Svartkärret i Heby kommun och Komossen i Älvkarleby kommun till naturreservat.

Enligt Karin Wiklund är de ökade skydd som nu införs i de tre naturområdena viktiga åtgärder för att nå riksdagens miljökvalitetsmål om myllrande våtmarker.  

Många växter och djur är beroende av våtmarker. Ett stort antal våtmarker har dock drabbats hårt då stora arealer av dessa torrlagts, påverkats negativt eller skadats av skogsbruk, kvävenedfall eller körskador.

I samtliga tre områden finns unika myrmarker som ingår i det som kallas för Sveriges myrskyddsplan.

Planen står Naturvårdsverket tillsammans med landets länsstyrelser bakom. I den ingår myrar som har sådana marker, flora och fauna som bör skyddas. Enligt Naturvårdsverket ingår 326 000 hektar med våtmark i myrskyddsplanen, vilket motsvarar fyra procent av landets våtmarksareal.

När det gäller Florarna, som är länets största terrestra naturreservat (landbaserat ekosystem, reds anmärkning) med 5 349 hektar, så kommer nu skogsbruk i stort sett att vara förbjudet i hela området.

– Redan under 2018 ville vi genomföra de här åtgärderna, men då var vi inte helt överens med några markägare. Nu är vi det och kan därför genomföra detta, säger Karin Wiklund.

Enligt Karin Wiklund så får efter beslutet skogsbruk bara bedrivas på enbart 19 hektar av de 5 349 hektar som ingår i reservatet.

Förutom det utökade skyddet i Florarna får Svartkärret och Komossen statusen av naturreservat. Redan 2007 inleddes diskussioner på myndighetsnivå hur man skulle kunna öka skyddet för de båda relativt orörda områdena.

På Komossen finns ett av Upplands största sammanhängande kalkrika extremrikkärr. På området finns bland annat orkidéer i form av brudsporre, sumpnycklar, kärrknipprot och flugblomster.

Även i Svartkärret i Heby kommun finns rikkärrsmiljöer med höga botaniska värden och ett intressant fågelliv.

– Bland annat finns den sällsynta orkidéen knottblomster i området, säger Karin Wiklund.

Naturreservat

Naturreservat är en skyddsform för att säkerställa och skydda viktiga natur- och djurområden i Sverige från olika typer av ingrepp och miljöpåverkan. I miljöbalken sägs att naturreservat kan bildas om den biologiska mångfalden eller värdefulla naturmiljöer ska bevaras eller återskapas. Vidare kan reservat bildas för att tillgodose friluftslivets behov. Beslut om naturreservat kan fattas av kommuner eller länsstyrelser.

Källor: Länsstyrelsen i Uppsala, Naturvårdsverket

Karta: Florarna naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!