Nu blir bonden Kristers liv en bok

Det började med att han skulle dokumentera jordbrukaren Krister Larssons arbete. Nu, 25 år senare blir fotografen Björn Ullhagens bilder en bok.

Schäferhundarna är ofta med ute på fälten när Krister Larsson jobbar.

Schäferhundarna är ofta med ute på fälten när Krister Larsson jobbar.

Foto: Björn Ullhagen

Tierp2018-11-04 09:00

– Längre tillbaka har man dokumenterat jordbrukares liv och hur de arbetat med höräfsan och hästen i skogsbruket. Nu ville jag göra en liknande sak, fast med utgångspunkt på 1990-talet, förklarar Björn Ullhagen.

När undertecknad träffar Björn Ullhagen hemma i huset i Tierps kyrkby har han precis varit på tryckeriet i Göteborg och levererat materialet till boken som ska bli 160 sidor. Han visar upp några stora ark som innehåller sidor till boken. Sidorna pryds i huvudsak av bilder från olika jordbruksmiljöer.

När han drog i gång sitt projekt 1994 var inte tanken att det skulle bli en bok.

– Då handlade det om att dokumentera. Bokidén har växt fram de senaste åren, berättar Björn Ullhagen.

Projektet om Krister Larsson eller Mungabonden som han också kallas i boken har nu pågått i 25 år.

– Det var Björns fru som jag känt sedan ungdomen som frågade om jag ville vara med och på den vägen är det, berättar Krister Larsson.

Björn Ullhagen har varit på plats varje år och tagit bilder på Krister Larsson i hans värv som mjölkbonde. På mjölkgården finns i dag cirka 150 djur från kalvar till kor och tjurar. Förutom mjölkproduktion är köttproduktion en annan viktig del av verksamheten.

– I boken finns det uteslutande bilder som handlar om jordbruk och Kristers arbete här på gården i Munga, förklarar Björn Ullhagen.

Björn Ullhagen berättar att det i huvudsak är en fotobok med korta bildtexter på varje sida till bilderna.

– Det finns också en inledande text och sedan en faktatext i boken som skrivits av journalisten Kersti Kollberg.

I mitten och slutet av november är planen att boken ska finnas tillgänglig för allmänheten.

Huvudrollsinnehavaren själv - Krister Larsson - tror och hoppas att boken ska nå ut i skolorna och kunskapen om jordbruket.

– Jag tror det skulle vara bra om barn och ungdomar som själva inte har några kopplingar till jordbruk får möjlighet att ta del av boken så att de får en inblick i hur livet och arbetet på en bondgård kan vara, säger Krister Larsson.

Björn Ullhagen berättar att han gillar att dokumentera och jobba i projektform. Han har tidigare gett ut flera dokumentärböcker.

Närmast på tur står en bok om brukssamhället Söderfors.

– Söderfors är intressant eftersom det är ett bruk som lever än i dag med flera olika industrier som tagit över den tidigare järnbrukverksamheten på orten, säger Björn Ullhagen.

Björn Ullhagen

Björn Ullhagen är 63 år och arbetar som fotograf och då i huvudsak med reportage- och dokumentärfotografering.

Han har gjort sex böcker; Järnkärlek om Tierps järnbruk, Isblommor (med poeten Anna Franklin) samt Oljön - ett industriminne i Ängelsberg, Alunda järngjuteri, Tärnsjö garveri och Strömsbergs bruk (de fyra sista med Kersti Kollberg).

Boken om Mungaboken gör han tillsammans med Kersti Kollberg och formgivaren Jan Töve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om