Nu avgörs lindarnas framtid: "De kan ruttna och dö"

Lindarna på Södra esplanaden ska beskäras kraftigt. Många Tierpsbor är dock oroliga för att träden i kommer att skadas av för stora ingrepp.

 Många Tierpsbor är oroliga för att lindarna i allén på Södra esplanaden kommer att skadas av för stora ingrepp.

Många Tierpsbor är oroliga för att lindarna i allén på Södra esplanaden kommer att skadas av för stora ingrepp.

Foto: TT/Arkiv

Tierp2020-06-12 14:30

Enligt kommunen behöver träden beskäras för att se till att inga grenar ramlar ner och skadar någon när en ny gång- och cykelbana byggs. Flera synpunkter har kommit in till kommunen – många invånare vill se så lite ingrepp på träden som möjligt. 

 – Vi har två förslag på åtgärder. Det ena är återhamling, vilket innebär att kronan minskas nästan ända ner till stammen, och det andra är avlastningsbeskärning, vilket innebär att mer av kronan lämnas kvar. Båda åtgärderna innebär kraftig beskärning, säger Maria Berg, naturvårdhandläggare på Tierps kommun.

Men enligt Inger Lindgren, ordförande för Naturskyddsföreningen i Tierp, är åtgärden återhamling – då i stort sett hela trädkronan tas bort – inget alternativ. 

– Träd som hamlats kan ruttna och dö, säger hon. Det kan man bara göra på unga träd, och man ska inte heller såga grenar som är mer än tio centimeter i diameter. 

Inger Lindgren medger att vissa av lindarna är i dåligt skick, men tycker att det finns andra åtgärder som kan användas i första hand, som att binda och stötta upp grenar i trädkronan.

– Man får inte vara för klåfingrig. Det är viktigt att inte ta alla träd på samma gång, säger hon. Träden är otroligt viktiga för den biologiska mångfalden och utgör livsmiljön för hundratals arter. De är till exempel viktiga för pollinerarna, som humlor och andra insekter, när de blommar. De är en grön korridor i staden, konstaterar hon.

Naturskyddsföreningen är också kritiska till andra åtgärder som kommunen föreslår, som att byta ut jorden runt trädrötterna till så kallad skelettjord, då de menar att det riskerar att skada lindarnas rotsystem. 

– Om jorden byts ut riskerar man att skada träden. Om de försvinner tar det hundra år innan någon får se dessa stora träd i allén igen, även om det planteras nya, säger Inger Lindgren. 

Hans-Erik Bergwall är pensionär och bor intill allén. Han håller med kommunen om att träden måste beskäras, och att vissa behöver tas ned för att förlänga deras livslängd. Däremot vill han inte se några större ingrepp. 

– Träden har inte beskurits på något vettigt sätt, så det måste ske. Men man behöver inte gå våldsamt fram. En mindre beskärning kan vara en välsignelse för trädet. Det ska vara skickliga arborister som utför arbetet, säger han. 

Allén planterades vid sekelskiftet och Hans-Erik Bergwall påpekar att den är ett historiskt minne. 

– Det är centrala Tierps prydnad. Det är viktigt att den tas om hand på ett ömt sätt. Med rätt hjälp kan träden stå i hundra år till, säger han.

Kommunen meddelade i april 2018 att de tänkte ta bort de 32 lindarna vid Södra esplanaden. Beslutet, som först godkändes av Länsstyrelsen, möttes av starka protester från allmänheten och överklagades till Mark- och miljödomstolen. Där tvingades kommunen att backa. Fällningen av lindarna motiverades med oro för säkerheten, då träden bedömdes vara i så dåligt skick att de riskerade att falla ner över människor och fordon – något som senare tillbakavisades av oberoende arborister (trädexperter). 

Arboristerna menade att lindarna var friska, men att vissa åtgärder behövdes inom en tioårsperiod. Tierps kommun bedömer också att något behöver göras för att se till att lindarna inte utgör en fara på sikt.

Allmänheten har möjlighet att lämna synpunkter på vad som ska hända med lindarna till Tierps kommun fram till den 15 juni. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!