Nu säljs herrgården: "Det har varit ett andra hem"

Nu är Söderfors herrgård till salu. "Det är med ett visst vemod man lämnar", säger Mathias Schneider.

Mathias Schneiders familj tog över Söderfors herrgård för 17 år sedan. Nu säljs herrgården i Söderfors, men de kommer bland annat att behålla herrgården i Gimo.

Mathias Schneiders familj tog över Söderfors herrgård för 17 år sedan. Nu säljs herrgården i Söderfors, men de kommer bland annat att behålla herrgården i Gimo.

Foto: Daniela Andersson

Tierp2022-06-30 17:00

Mathias Schneiders familj köpte Söderfors herrgård utanför Tierp för 17 år sedan. Sedan dess har herrgården haft en viktig plats i hans, och hela familjens hjärtan.

– Vi har vuxit upp här i mångt och mycket. Vi har firat morfars 80-årsdag här, sommarjobbat i trädgården, hjälpt till på bröllop när vi var yngre och firat våra födelsedagar här. Det är svårt att sätta ord på det, men det har varit ett andra hem, säger han.

undefined
Mathias Schneiders familj tog över Söderfors herrgård för 17 år sedan. Nu säljs herrgården i Söderfors, men de kommer bland annat att behålla herrgården i Gimo.

Familjen Schneiders familjeföretag har bedrivit hotell- och konferensverksamhet på herrgården. Efter två tuffa år har de dock tagit beslutet att sälja.

– Det är ett beslut som vuxit fram. Pandemin är en faktor, men vi har också haft flera dödsfall i familjen. Min far gick bort, och även mina mor- och farföräldrar. Vi hade sju begravningar på ett och ett halvt år. Då börjar man tänka på vad som är viktigt i ens eget liv. 

undefined
Herrgården ligger i anslutning till Söderfors bruk. Där byggde man bland annat ankare till flottan under stormaktstiden.
undefined
I flyglarna mitt emot herrgården finns hotellrummen, åtta rum i varje flygel. Längst upp finns sviterna som är populära bland framför allt bröllopspar.

Mathias förklarar att det inom hotellbranschen är svårt att hålla sig till vanliga arbetstider. Arbetet fortsätter dygnet runt. Ibland har han spenderat mer tid på herrgården än hemma. De senaste årens förluster i familjen har fått honom att vilja prioritera tid med familjen mer.

– Jag har små barn hemma, och de ska få sin tid också. Jag har vuxit upp i en hotellfamilj och det har varit naturligt att man jobbar hårt. Man jobbar julafton och nyårsafton, det är inget snack om saken. Men att få fira någon högtid med barnen, det vore inte så tokigt, säger han.

undefined
"Det fanns ett litet Miniskansen vid herrgården förut, där det samlades fåglar, fiskar och andra djur från hela världen", berättar Mathias. Djuren skänktes sedan till Kungliga vetenskapsakademien i Stockholm och blev grundutställningen på Naturhistoriska riksmuseet.

Pandemin slog hårt mot verksamheten. När alla jobbade hemifrån blev det inga affärsresor eller konferenser, vilket är en stor del av verksamheten på herrgården.

– Pappa gick bort i mars 2020, när pandemin verkligen tog fart. Då tog jag över. Jag är glad att han slapp genomlida de här åren för det har varit hemskt. Mellan nedstängningarna rullade det på bra men varje gång man startade upp igen var det som att någon drog undan mattan när det kom nya restriktioner.

undefined
Alla hotellrum på herrgården är unika. "Man kan bo här 16 gånger och få en helt ny upplevelse varje gång" säger Mathias.
undefined
Det är Mathias mamma som har bestämt hur inredningen i rummen på herrgården ska se ut. Allt har renoverats i etapper.
undefined
Genom fönstren i hotellrummen kan man blicka ut mot den vackra herrgårdsbyggnaden.

Efter visningen finns det flera intressenter. För Mathias känns det viktigt att herrgården tas över av någon som kommer ta hand om den väl. 

– Det är viktigt för oss att det blir en snygg överlämning. Vi ska inte sticka iväg härifrån och bara försvinna. Hittar vi inte en bra köpare nu så är det ingen panik, utan då väntar vi.

Det finns fortfarande några större tillställningar inplanerade. Dessa kommer genomföras trots försäljningen.

– Vi kommer inte lämna någon i sticket, det är viktigt.

undefined
Herrgården ligger precis vid Dalälven.
Söderfors herrgård

Huvudbyggnaden är en timrad två-våningsbyggnad i karolinsk stil med säteritak som stod färdig 1690–1700. Gårdsbygnaden är därmed en av bruksbygdens äldsta. Runt 1750 byggdes den om till rokoko-stil under ledning av arkitekt Carl Hårleman som även var med och färdigställde Stockholms slott. Totalt finns 46 olika rum och utropspriset är 10 miljoner kronor.

Källa: Sotheby´s

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!