Nu är det jul igen på Lövstabruk

På Lövstabruks herrgård är julstöket redan i full gång. Herrgården pyntas efter traditioner från förra sekelskiftet - om än i betydligt mindre skala.

Guiderna Monica Danielsson, Josephina Wesström och Laila Fridh binder enekransar.

Guiderna Monica Danielsson, Josephina Wesström och Laila Fridh binder enekransar.

Foto: Marie Ström

Tierp2007-11-20 00:01
Guiderna Monica Danielsson, Josephina Wesström och Laila Fridh binder enekransar och hänger på herrgårdsporten. I den ståtliga entrén står en lite gran på ett bord, familjen de Geers gamla julbockar och några vackra ljusstakar som brukssmeden Skytt tillverkat och som prytts med guld och vitt silkespapper. I köket ligger pepparkaksformar från förra sekelskiftet, glassformar, kopparkittlar, nytvättat linne och på de välpolerade ytorna står röda ljusstakar.

Släkten de Geer firade alltid jularna på bruket och gjorde så ändå fram till flytten 1986. Eftersom de kom från Holland, som har en äldre jultradition än oss, firade de Geer jul långt innan den gjort sitt intåg i de svenska hemmen.
- De firade jul redan på 1700-talet. Men vi har satsat på att bygga upp julmiljön som den såg ut runt förra sekelskiftet med mängder av blommor. Lite som i Fanny och Alexander, säger Josephina Wesström.
På den tiden bodde friherre Carl de Geer på bruket. Han hade ingen egen familj, men älskade barn. Därför började han med traditionen att bjuda alla brukets barn på en så kallad julskola. Skolans stora sal pyntades med granar, ljus, frukt och blommor och alla barnen fick en varsin julklapp.

Carl de Geer förbarmade sig även över brukets pensionerade arbetare. Alla fick gå och hämta en korg med julmat och under trettondagshelgen bjöds de på mat på herrgården med efterföljande långdans och gudstjänst i den gran- och enrisprydda brukskyrkan.
- Familjen höll kvar vid traditionerna ändå tills de flyttade. De var väldigt måna om dem, säger Josephina Wesström.
Tjänstestaben var generöst tilltagen i slutet av 1800-talet: en fransk kock, en kammartjänare, en kust, två stallpojkar, en hushållerska, tre kammarjungfrur, en husdräng och sju pigor. Trots detta började julstöket redan i november.
- Då skulle allt tvättas. Sedan bryggdes ölen och två veckor innan jul slaktades djuren. Sen stöptes det ljus, städades och lagades mat, säger Josephina Wesström.

Lövstabruks herrgård visas för förbokade grupper från första advent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om