I tisdag brann ett stort område mitt inne i skogen i Göksnåre i Hållnäs. Helikoptrar vattenbombade den svårtillgängliga marken och på kvällen var branden släckt. Framöver kan den typen av eldsvådor kanske tas omhand av ett nybildat värn av frivilliga landsbygdsbor i Tierps kommun som ska komplettera räddningstjänstens insatser.
– Vi är just nu tolv stycken som ingår i lokala skogsbrandvärnet och tanken är att vi ska kunna rycka ut vid framför allt bränder i skog och mark. De flesta är lantbrukare eller arbetar med liknande arbetsuppgifter här på landsbygden, säger Björn Järpemo, ordförande i LRF Tierp.
Det nya värnet av frivilliga har därför nyttig skogskunskap och kommer förutom släckningsarbete även att hjälpa till vid evakuering av djur i samband med bränder. Dessutom pågår diskussioner om att räddningstjänsten ska kunna få tillgång till traktorer, tunnor och andra viktiga redskap i släckningsarbetet.
– Vi har genomgått en kortare utbildning som räddningstjänsten höll i där vi lärde oss hur vi ska agera vid skogsbränder. Vi ska hålla oss i utkanten av eldhärden och inte ge oss in i farliga områden. Dessutom har varje grupp om två personer en handledare som är utbildad brandman och leder arbetet, säger Timo Tarkiainen, medlem i LRF Tierp brandvärn.
Klimatförändringar med svår torka gör att skogsbränder riskerar att bli vanligare framöver i länet. Därför uppskattar räddningstjänsten den frivilliga hjälpen och tanken är att värnet ska kunna ringas in när det behövs vid större skogsbränder även i andra kommuner.
– När Lunsen-området brann i Uppsala i somras övervägde vi att kalla in värnet från Tierp men det löste sig ändå. För oss är de guld värda och kommer att bli en viktig resurs framöver, säger Stefan Mattsson, insatsledare på Uppsala brandförsvar.
Brandsvärnet i Tierp består av kvinnor och män i åldrarna 21 till 79 år och inrättades i juni i år. I Östhammar finns redan en liknande organisation. Än så länge har inte Tierps styrka varit ute i skarpt läge, men de har tränat släckningsarbete i olika former för att vara beredda när larmet går.
– Det känns bra att kunna hjälpa de som faktiskt hjälper oss – räddningstjänsten. Sedan är det viktigt att göra en insats för landsbygden också eftersom bränderna kan orsaka stora skador, säger Maja Andersson Grönvall i Tierps brandvärn.