Norduppland satsar mest i länet på äldre

Norduppland har länets äldsta befolkning och satsar också mest på äldreomsorg, visar en färsk undersökning från Statistiska centralbyrån.

Mary Sandberg är en av gästerna på Linlandet. Hon trivs bra med att komma hemifrån, träffa folk och bli ompysslad.

Mary Sandberg är en av gästerna på Linlandet. Hon trivs bra med att komma hemifrån, träffa folk och bli ompysslad.

Foto: Sanna Casson

Tierp2006-08-10 00:00
I Tierp har den nya avlastningscentralen Linlandet blivit så populär bland åldringarna att platserna ska fördubblas där. Samtidigt bantas kommunens äldreboenden.
Det är mycket som har förändrats inom Tierps äldrevård de senaste åren. Sparkraven har varit hårda och mer än en femtedel av kommunens äldreboendeplatser har lagts ned. Men trots besparingar och nedskärningar har vård- och omsorgsförvaltningen arbetat med att skapa meningsfulla aktiviteter för kommunens äldre.
­—En stor del av Tierps befolkning är faktiskt över åttio år och det gäller att de inte glöms bort, säger Karina Bodin, kvalitetschef vid vård- och omsorgsförvaltningen i Tierp.

Regelbundna träffar
Varje fredag kväll anordnas träffar för gamla som bor ensamma, men som vill komma ut och träffa folk. Projektet heter Femklövern och leds av två kommunanställda. Man sjunger tillsammans, läser böcker, spelar bingo eller så sitter man bara och pratar.
En annan satsning är Slussen. Dit kan äldre komma för att koppla av efter en sjukvårdsvistelse.
—Det kan hända att de har blivit hemskickade tidigt för att sjukhuset inte har plats för dem, då kan det vara skönt att komma till Slussen ett par dagar, säger Karina Bodin.

Äldrehotell
Hela 62 äldreboendeplatser har avvecklats i Tierps kommun de senaste tre åren och i stället har det blivit vanligare med hemtjänster och anhörigvård, men i utbyte har kommunen skapat Linlandet. Det fungerar som ett litet hotell där vårdtagarna kan boka in sig några veckor eller bara några timmar. Tanken är att både de anhöriga och de som vårdas ska få lite andrum och att äldre som känner sig ensamma får komma ut och träffa folk.
När UNT kommer till Linlandet är det fikastund i köket.
Mary Sandberg väljer i korgen bland vetelängder, chokladrån och sockerkaka. Hon bor annars hos sin dotter i Tobo, men med jämna mellanrum kommer hon till Linlandet:
—Jag tycker om att komma hit och träffa människor och röra på mig lite, säger hon.

Omväxling
Karl-Axel Elvin och Sven Söderström är några andra åldringar på Linlandet. När de inte är där bor de ensamma, men får hjälp av hemtjänsten med matlagning, städning och medicinering. Båda tycker att det blir ensamt där hemma:
­—Jag längtar mycket hit och det är sorgligt varje gång jag ska åka härifrån, säger Sven Söderström.
Linlandet har tio platser, sex för växelvård och fyra för gäster. De som har växelvård bor växelvis på Linlandet och växelvis hemma. De övriga platserna är öppna för den som är över 65 år och vill komma bort ett tag. Gästerna stannar max i tre veckor åt gången, för att Linlandet ska fungera som ett temporärt boende.

Utökning på gång
—Det har blivit oerhört populärt att komma hit. Vi har till och med fått förfrågningar från äldre i andra kommuner och det är inte så konstigt. Många som känner sig ensamma vill komma ut bland folk och de anhöriga behöver avlastning, säger Lotta Jansson, en av de anställda på Linlandet.
Men faktum är att avlastningscentralen ska bli större. De tio platserna ska utökas till 20 och en särskild avdelning ska öppnas för dementa. Dessutom ska Linlandet flytta från de nuvarande lokalerna i Örbyhus till sjukhuset i Tierp.
Dagarna på Linlandet fylls av olika aktiviteter. Det kan handla om musikunderhållning, gympaövningar och gudstjänster.
—Jag älskar musiktävlingarna och särskilt att lyssna på Christer Sjögren, berättar gästen Sylvia Jansson.

Tungt för anhöriga
Både vårdare och åldringar pratar sig varma om Linlandet, samtidigt finns en baksida:
—När platserna på äldreboendena blir färre är det bra att Linlandet finns, men besparingarna gör att fler människor stannar hemma längre fast de är dåliga och dessutom kan det bli väldigt tungt för de anhöriga, säger Lotta Jansson.
I Tierp, Älvkarleby och Östhammar är 20 procent av invånarna över 65 år.

FAKTA


Så här mycket skattepengar satsar Uppsala läns kommuner på äldreomsorgen i kronor per invånare och år:
Älvkarleby: 10 371
Tierp: 9897
Östhammar: 8994
Enköping: 7662
Uppsala: 7042
Knivsta: 4628
Håbo: 3557
(Siffrorna gäller för år 2005. Källa: SCB och Sveriges kommuner och landsting)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om