– Att införa en klädpolicy är inte rätt väg att gå och gagnar ingen. Vi vill att människor ska få klä sig på det sätt man vill. Sedan finns det en lagstiftning som reglerar vilka symboler som man inte får bära, säger socialdemokraten Jonas Nyberg, kommunfullmäktigeledamot och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Nyberg förklarade under debatten att inte heller någon anställd i kommunen ska diskrimineras på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
I motionen skriver SD att många kommunanställda kommer från olika länder och regioner som befinner sig i konflikt med varandra av olika skäl. Mot den bakgrunden, menar SD, att det är viktigt att alla kommunanställda bär neutrala kläder som inte signalerar varken politisk, kulturell eller religiös hemvist.
I motionen hänvisar Larsson till domar i EU-domstolen som säger att en kommun har möjligheten att fatta beslut om att införa särskilda klädkoder.
– Det är viktigt att kommunen uppfattas som neutral och opartisk när den hanterar en fråga, konstaterade Joakim Larsson under debatten i fullmäktige.
När det gäller domarna som Joakim Larsson hänvisar så menar Jonas Nyberg att den inte förändrar något som redan är känt.
– Domarna handlar om privata företag och de som behandlas i dem finns redan reglerat i svensk lag, menar Jonas Nyberg.