Nästan 50 deltidsbrandmän har sagt upp sig

Nästan 50 deltidsbrandmän har sagt upp sig i länet. I Skärplinge är läget akut, där slutar 11 av 12 deltidsbrandmän i maj. Nu ska man försöka locka tillbaka dem med utökad friskvård på arbetstid.

Extraknäck. Drygt 50 deltidsbrandmän har sagt upp sig och slutar på grund av det nya kollektivavtalet.

Extraknäck. Drygt 50 deltidsbrandmän har sagt upp sig och slutar på grund av det nya kollektivavtalet.

Foto: Dennis Pettersson/ARKIV

Tierp2017-04-05 17:03

Som UNT har rapporterat om tidigare beror massuppsägningar bland räddningspersonal i beredskap, så kallade deltidsbrandmän, på missnöje med det nya avtalet som tecknades i slutet av förra året.

– I det nya avtalet har man bland annat tagit bort Ob-tillägg när man åker på larm så att det är samma ersättning vid utryckning oavsett tid på dygnet. Man har också tagit bort den dubbla ersättningen som deltidsbrandmännen hade när de hade beredskapsvecka under en semestervecka från huvudarbetsgivaren. Nu har man en ökad ersättning över åtta veckor, men det blir ändå ett lönetapp på 500 kronor, säger Magnus Sjöholm, distriktombudsman och förbundsstyrelseledamot för Brandmännens Riksförbund (BRF).

LÄS MER: Brandmännen har fått nog

Under onsdagen höll brandförsvaret ett möte i Skärplinge i hopp om att de som har sagt upp sig ska stanna kvar. Det deltidsbrandmännen lockas med för att stanna är betald träning två timmar i månaden. Ett erbjudande som kommer att gälla alla deltidsanställda vid 14 stationer.

– Jag hoppas att de som har sagt upp sig är intresserade av att fortsätta. Jag vet att avtalet är kritiserat men när vi har tittat på helheten ser vi ingen minskning i ersättning, säger Anders Ahlström, brandchef vid Uppsala brandförsvar.

LÄS MER: Brandmännen ser rött- överväger att sluta

Totalt har nästan femtio deltidsbrandmän sagt upp sig i länet. Skärplinge har det största tappet där 11 av 12 har sagt upp sig. Vid stationerna i Storvreta och Björklinge rör det sig om 15 personer totalt.

På länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för brandförsvaret, ser man ett problem i att så många har sagt upp sig. Personalsituationen kan leda till tidsfördröjning vid utryckningar, berättar Anders Leijon, enheten för samhällsskydd och beredskap.

– I lagen står det ingen tid utsatt vid utryckning utan att man ska vara på plats inom godtagbar tid. När det gäller förmågan ska den vara i skälig omfattning och likvärdig utifrån lokala förutsättningar, säger Anders Leijon, enheten för samhällsskydd och beredskap.

I och med det nya krisläget på personalfronten har brandförsvaret ändrat sina larmplaner så att larmen går ut till fler stationer. Man kan också komma att lösa personalsituationen genom att färre personal åker ut på varje larm.

I Älvkarleby kommun har man inte beviljat några nya ledigheter i maj för de brandmän som jobbar heltid vid Gästrike Räddningstjänst.

Det nya avtalet för räddningstjänsten börjar gälla första maj.

Såhär många deltidsbrandmän har sagt upp sig

Älvkarleby 10

Heby 10

Tierp (Skärplinge) 11

Storvreta 6

Björklinge 6

Enstaka uppsägningar finns vid andra stationer.

I Knivsta, Östhammar, Enköping och Håbo har alla valt att arbeta kvar.

Det finns drygt 400 deltidsbrandmän i Uppsala län.

Det finns cirka 30 stationer i Uppsala län.

Heltid dygnet runt bemanning har Bålsta, Enköping, Tierp samt tre stationer i Uppsala tätort.

Östhammar och Knivsta har en heltidsstation dagtid.

Källa: Anders Leijon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!