Pepparkaksbuggen har sedan den första upplagan i Norrskedika år 2005 blivit ett begrepp bland landets dansare och tävlingen är mycket populär. Och danstävlingen utvecklas ständigt med nya inslag. Nytt för i år är att den regionala tävlingen Lussekattsbuggen och den nationella tävlingen Pepparkaksbuggen kompletteras med även ett distriktsmästerskap i bugg för dansare i Stockholm och Uppland.
– Till årets Pepparkaksbugg försökte vi få arrangera en Grand Prix tävling i bugg. Vi hade kommit långt i planeringen och behövde bara ett godkännande av Svenska Danssportförbundet. När allt var klart visade det sig att takhöjden i Möbeln inte uppfyller kraven. Taket är inte tillräckligt högt för disciplinen rock´n roll. Med en Grand Prix-tävling i Möbeln hade vi samlat hela den svenska danseliten, säger Anna-Lena Holgersson, tävlingsansvarig och ordförande i arrangörsklubben Olands Bugg & Swing i Alunda.
Sedan starten har Pepparkaksbuggen ställts in ett år, 2009. Detta sedan Norrskedikaparkens dansmetropol utplånades efter en brand. Föreningen fann Möbeln som ny lokal och 2010 kunde danstävlingen återupptas.
– Pepparkaksbuggen har fått ett lyft med Möbeln. Dansgolvet och Möbelns läge med några minuters promenadavstånd från tågstationen är utmärkt, säger Anna-Lena Holgersson som tycker Tierp som gammal ort för pepparkakstillverkning är utomordentlig lämplig plats för Pepparkaksbuggen.
Tävlingens namn syftar på att tävlingen hålls kring tiden för första advent. Men nästa år måste arrangörsklubben flytta fram Pepparkaksbuggen både en vecka tidigare i almanackan och till annan ort:
– Möbeln ska byggas om nästa år och det gör att vi tillfälligt flyttar tävlingen till dansstället Fyris Park i Uppsala, 25 november 2017, säger Anna-Lena Holgersson.
Men nu handlar det om Möbeln och de dansande paren tävlar i bugg, dubbelbugg, boogie woogie, lindy hop och West Coast Swing.
– Vi kan lova en fartfylld dansfest med högt tempo på dansgolven och en härlig stämning inne i danslokalen. Dans ska vara roligt, vi vill uppmuntra till att ha kul på dansgolvet. Därför blir ingen i barnklasserna sämre än fyra och alla tävlande barn får priser, säger Anna-Lena Holgersson.