Narkotikahärva med unga utreds

Tio ungdomar mellan 15 och 18 år utreds för närvarande misstänkta för narkotikabrott i Tierp. I kretsen runt dem finns ett femtiotal ungdomar.

Tierp2011-11-28 13:31

Riktade polisinsatser gör att missbruk uppmärksammas, men ungdomar som berusar sig och använder narkotika finns i alla kommuner. UNT har talat med poliser runt om i länet om hur situationen ser ut i deras närpolisdistrikt. Enligt en undersökning gjord 2010 av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning svarade omkring 80 procent av ungdomarna i årskurs två i gymnasiet att de någon gång varit berusade. 21 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna i gymnasiet svarade att de provat narkotika.

Utanförskap skapar missbrukare, och barn och ungdomar som på olika sätt marginaliseras riskerar att hamna i en missbruksspiral. Det är Ulrika Hillerstigs sammanfattning av 20 års erfarenheter som polis. Hon arbetar vid närpolisen i Tierp, sedan 2008 med speciell inriktning på ungdomar. Det började i projektet Ungdomsnätverket som hade till uppgift att bygga upp samarbeten mellan olika myndigheter, institutioner, föräldrar och ungdomar, och blev så framgångsrikt att det nu permanentats. Nu byggs Hälsohuset upp i samverkan med dem som deltog i projektet, men också med organisationer och företag.
- För många ungdomar är det bristande självkänsla som är orsaken till att de från början sökt sig till kretsar där missbruk av olika slag förekommer, säger Ulrika Hillerstig.

Med Hälsohuset ska ungdomar få möjlighet att bygga upp tillitsfulla relationer med vuxna, för att sedan gå vidare till sociala sammanhang där utespring kvällar och nätter och missbruk inte är norm.
- Ökande oro bland ungdomar syns ute i samhället, fler finns ute kvällar och helger när de egentligen borde vara hemma, säger Ulrika Hillerstig, och konstaterar att det nu är betydligt flera ungdomar ute i Tierp på udda tider än det var för 1,5 år sedan.

I Östhammar är det generellt sett lugnare än i Tierp, och det är framför allt sommartid som påverkade ungdomar blir ärenden för polisen säger Robert Hedenström vid Östhammars närpolis.
- Vi arbetar enligt Kronobergsmodellen som innebär att vi gör riktade insatser och beslagtar och häller ut alkohol som ungdomar har med sig på offentliga platser. Öl är det vi oftast hittar, men också smuggelsprit. Drickandet har gått nedåt i åldrarna och det har hänt att vi omhändertagit så unga som 14-åringar och skjutsat hem dem till föräldrarna.

Att även narkotika förekommer i ungdomskretsar är Robert Hedenström inte alls främmande för, men för tillfället är det obekräftade rykten som når polisens öron.
- Vi skulle önska att fler vuxna rörde sig ute på gator och torg. Att alkohol är vanligare än narkotika bland ungdomarna här innebär inte att det är mindre farligt. Inte minst de våldtäkter som anmälts det senaste året är tydliga bevis på det, säger Robert Hedenström.

Hans kollega Andreas Kjellberg som arbetar i Enköping där närpolisdistriktet omfattar också Håbo och södra Heby kommun, har i stort sett samma historia att berätta om ungdomars missbruk:
- Missbruket har krupit ned i åldrarna, det händer att vi omhändertar 14-åringar. Omfattningen är svårt att säga något om, narkotika förekommer i vissa klickar i alla kommunerna, säger Andreas Kjellberg.

Spice, den vanligaste nätdrogen, lämnar inte spår som syns vid de vanliga analyserna som missbruksenheten gör, och det är ett stort problem tycker han:
- Föräldrarna blir blåsta, de tror att deras ungdomar är rena när inga spår syns i proverna, men de har bara bytt drog. När spice inte ger en tillräcklig kick längre går de tillbaka till marijuana eller hasch, säger Andreas Kjellberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om