När alla är sjuka är ingen udda

Ett tjugotal barn leker och badar vid Upplandskusten. Här frågar ingen varför de bär sprutor eller insulinpumpar med sig, men däremot vad blodsockervärdet är.

Utöver badandet får barnen testa på en hel del annat också, som att exempelvis spela fotboll medan man ser ut som en krockkudde.

Utöver badandet får barnen testa på en hel del annat också, som att exempelvis spela fotboll medan man ser ut som en krockkudde.

Foto: Adam Sjöborg

Tierp2018-06-23 20:15

Det är en varm sommardag och ett tjugotal barn spelar fotboll i upplåsbara bubbeldräkter på en gräsplan vid Ängskär när vi gör ett nedslag på platsen. Det är som vilket sommarläger som helst, bortsett från att alla barnen här har den obotliga sjukdomen diabetes av den allvarligaste kategorin, typ 1.

– Vad är ditt blodsockervärde? frågar Lotta Carlberg, en av lägrets arrangörer, när ett av barnen säger att han är lite trött.

Det är den vanligaste frågan här på sommarlägret. Pojken tar upp sin mobiltelefon och öppnar en app som är kopplad till en sensor på hans kropp. Den berättar att hans värde är bra.

Teknikens framsteg har gjort livet med diabetes lättare, men än finns inget botemedel mot sjukdomen. Inte heller vet man varför immunsystemet hos människor med typ 1-diabetes väljer att angripa de insulinproducerande cellerna i bukspottskörtel. Men konsekvenserna känner de 22 barn, och de föräldrar som närvarar på lägret, väl till.

Med stor regelbundenhet måste insulin tillföras till kroppen, antingen med hjälp av en insulinpenna eller en insulinpump. Att missköta tillförseln av insulin kan i värsta fall leda till koma och dödsfall. Kruxet är att mängden insulin som behövs tillföras varierar.

– Har barnet varit aktivt i dag? Växer de mycket just nu? Allt sådant spelar roll och man måste alltid justera så att det blir rätt, säger Lotta Carlberg som själv är förälder till barn med sjukdomen.

Lotta Carlberg menar att det är vanligt att typ 1-diabetes blandas ihop med typ 2-diabates, vilket innebär att föräldrar kan skuldbeläggas för sitt barns sjukdom.

– Många tror att det beror på kosten, eller att barnen borde motionera mera. Men sådant spelar ingen roll för de som har typ 1-diabetes, säger Lotta Carlberg.

För många föräldrar innebär lägret en chans att få ventilera och dela med sig om vad det innebär att vårda ett barn med diabetes typ-1. Kring husen som är deras hem under lägerdagarna har de delats upp i mindre grupper där de kan samtala med varandra.

Tårar börja rinna nedför kinden på en av mödrarna. Hennes barn är snart tonåring – en tid då många kommer i kontakt med alkohol. Det i sig väcker oro hos de flesta föräldrar, men det får även blodsockret att sjunka kraftigt. Efter en stunds samtal torkar hon bort tårarna. Snart ska det grillas korv och barnen ska bada, så det finns annat att fokusera på för stunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!