Myndigheterna menar att systemet fungerar bra

Både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan menar att den form av samverkan mellan myndigheterna som bedrivs för att få ut långtidssjukskrivna på arbetsmarknaden igen fungerar bra.

Tierp2009-06-23 08:02
Även om det inte alltid leder till ett riktigt arbete är det viktigt att ha fått testa och se vilken arbetsförmåga som finns.
- Syftet är att hitta en arbetsförmåga hos den person det gäller. Sedan har man så klart en förhoppning att det ska leda till en anställning. Men det rår inte vi över. Det är upp till arbetsgivaren, säger Karina Sjöberg, arbetsförmedlare i Tierp.

Målsättningen är att 40 procent av alla som varit med i samverkan ska fortsätta med ett vanligt arbete eller studier efteråt. Vissa visar sig vara alltför sjuka för att klara detta, andra kan av andra skäl inte erbjudas arbete.
De tolv månader det handlar om är enligt Kerstie Lind, enhetschef vid Försäkringskassan i Uppsala, tillräckligt för de flesta.
- Oftast är det kortare tid som behövs för att klargöra vilken arbetsförmåga en person har. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör en planering tillsammans med den berörda personen och därefter regelbundna uppföljningar.
- I vissa situationer inträffar saker som gör att man inte får något arbete efter insatta åtgärder men om man har kommit fram till att det finns en arbetsförmåga arbetar Arbetsförmedlingen vidare med den person det gäller, säger Kerstie Lind.

Reglerna för i vilken omfattning man kan få sjukersättning skärptes första juli förra sommaren, något som drabbat många. Men varför Marianne Holmgren nu får sin sjukersättning sänkt efter att hon haft ett samverkansarbete vill Kerstie Lind inte uttala sig om.
- Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende.
Personalchefen på Tierps kommun, Sara Svanfeldt, berättar att kommunen införde anställningsstopp första juni i år. Det pågår också uppsägningar av personal, och i det läget har man inte möjlighet att förnya tillfälliga anställningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!