Mycket plast i Karlholmsdeponin

Saneringen av avfallsdeponin på det före detta Karlitområdet i Karlholm pågår för fullt. Schaktmaskiner mullrar och dumpers rullar i väg med jord- och stenmassor.

SANERING. Fastighetsentreprenören Anders Högberg (t h) och hans företag Karlholm Utveckling AB flyttar avfallsdeponin på före detta Karlitområdet i Karlholm. T v schaktmaskinisten Alf Mikkelsen.

SANERING. Fastighetsentreprenören Anders Högberg (t h) och hans företag Karlholm Utveckling AB flyttar avfallsdeponin på före detta Karlitområdet i Karlholm. T v schaktmaskinisten Alf Mikkelsen.

Foto: Lars Gunnarsson

Tierp2014-05-08 09:00

– Vi hittar mest skrot och plast. Vi hittar ungefär det som vi förväntade oss att hitta. Men det finns hittills inga kemikalier. Skroten går till återvinning, säger fastighetsentreprenören Anders Högberg.

Stora delar av fabriksområdet är avskalat och städat från industriskrot. Det som nu pågår är saneringen av en avfallsdeponi i den norra dela av området nära vattnet. Avfall från den tidigare plats- och förpackningsindustrin är synligt överallt där man har grävt i avfallshögen.

Det är Anders Högberg företag Karlholm Utveckling AB som exploaterar området. Det är inte vanligt att en enskild entreprenör tar sig an en så omfattande miljösanering som det här är fråga om. Kostnaden beräknas preliminärt till 20 miljoner kronor. Efter saneringen väntar en bostadsexploatering av området. Anders Högberg har startat likande exklusiva villaområdesprojekt tidigare – Ekbackens Gård (Näs Focksta) utanför Uppsala och Falludden i Älvkalrleby – men detta i Karlholm är det i särsklass största projektet hittills. I planerna finns uppemot 300 villor och lägenheter i förstklassigt läge nära havet och med en utbyggd hamn.

Schaktmassor flyttas till ett område några hundra meter in från vattnet där man bygger upp höjd. Här kan man redan nu se konturerna av ett blivande rekreationsområde. På en gräsbeväxt höjd närmare vattenlinjen befinner vi oss mitt på avfallsdeponin. Här går en schaktmaskin fram och tillbaka och skalar av några decimeter i taget av marken. De övre lagren består av mörk mulljord där man också kan se ett lager av aska.

På en yta stor som en fotbollsplan har man schaktat sig ned till den förutvarande markplanet, där ett vedupplag låg enligt gamla återfunna foton. I den yttre delen av området finns en grus- och bergtäkt. Därifrån tar man material för att fylla upp i de låglänta områdena.

Konsultföretaget Ramböll i Uppsala tar regelbundet prover i marken för att skaffa underlag till en miljörapport.

– Ansvarutredningen är gjord och den pekar ut tre föregående verksamhetsutövare som solidariskt ansvariga för saneringen. Det handlar i huvudsak om tidigare plastindustri, säger Peter Bergström, miljöansvarig konsult i projektet.

En av dessa utövare, ett finskt företag, har hittills inte visat något intresse av att medverka i saneringen. Samtidigt med saneringen pågår detaljplaneprocessen. Karlhom Utveckling väntar närmast på bygglov från Tierps kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om