Mycket för turisten i Lövstabruk

När sommarens anrättningar serveras i Lövstabruk bjuds det på ett brett och varierat utbud av aktiviteter. Utställningar och konserter pockar på uppmärksamhet. I den gamla kvarnen finns ett fantastiskt lekhus som lockar barn i olika åldrar. Kulturintresserade personer har mycket att gotta sig åt.

För cellisten Antonio Hallongren är Lövstabruk sommar. För tredje sommaren är han här och orten har redan blivit ett måste att komma till den ljusa årstiden.

För cellisten Antonio Hallongren är Lövstabruk sommar. För tredje sommaren är han här och orten har redan blivit ett måste att komma till den ljusa årstiden.

Foto: Christer Bergström

Tierp2014-08-18 15:00

Ja, varje sommar besöker tusentals människor från när och fjärran Lövstabruks unika 1700-talsmiljö. UNT var där en lördagseftermiddag för att ta reda på vad som lockar och hur livet ter sig en typisk sommardag.

Smedsbostäderna som i dag är privata bostäder ligger som ett pärlband längs Bruksgatan. Jag står en stund på Bruksgatan och tittar på flanerande turister. Kanske ges redan här en fingervisning om vilka grupper som är de vanligaste besökarna; par med utflygna barn och barnfamiljer.

Här syns nämligen många 55-plussare och par med barn upp till tio-, tolvårsåldern, många med barnvagnar. Jag följer barnfamiljsströmmen och kommer till den gamla kvarnen. På den putsade fasaden hänger en skylt i smide som det står Barnens bruk på.

Vid entrén sitter Sofie Lundberg. Det är första dagen på sommarjobbet på Barnens bruk. Attraktionen speglar brukets historia och egentligen är både smedja, skola och bruksaffär i lekhusformat. Hon bor i Uppsala men har besökt Lövstabruk varje sommar sedan hon var i tvåårsåldern.

– När jag var liten och mina föräldrar tog med mig hit var det Barnens bruk som gällde. Sedan när jag blev större började jag intressera mig för mycket annat i bruket. Jag studerar konstvetenskap, så den här kulturhistoriska miljön ger mig mycket, säger hon.

Då kommer mamma Charlotta Eriksson som bor i Island med sina barn Alma Sól Pétursdóttir och Adnán Isar Pétursson in i Barnens bruk. Charlotta förklarar att de besöker Lövstabruk när de varje sommar åker hem till hennes barndomstrakter.

Alma skyndar sig till Sigge, miniponnyn som till utseendet är inspirerad av Margareta Nordqvists illustrationer av hästen Sigge, i böckerna om hästen med samma namn.

– Allt här är roligt, utbrister Alma och då är Adnán på väg ner i källaren som har gruvgångar med fantasifulla tittskåp.

Från Vallonbrukets orangeri hörs ljuva cellotoner.

Antonio Hallongren, ung klassisk musiker, har tagit plats och värmer upp inför kvällens konsert i Lövstabruks kammarmusikfestival. För ett par år sedan fick han idén om att starta Lövstabruks kammarmusikfestival för unga klassiska musiker tillsammans med Thomas Rudberg.

– Thomas föräldrar har hus här och det var han som tog mig hit. Nu är jag här för tredje sommaren och redan så är Lövstabruk sommar för mig, utbrister Antonio.

Paret Ove och Yvonne Lundberg från Norrtälje är här för första gången, trots att de alltså bara bor cirka tio mil ifrån och otaliga gånger har passerat förbi.

– Vi har alltid varit nyfikna på Lövstabruk. Äntligen är vi här. Vi imponeras av hur påkostat mycket är; den pampiga herrgården, brukskyrkan, orangeriet, trädgården och så mycket annat. Vad med pengar de gamla bruksägarna hade, säger Ove Lundberg när maten från värdshusköket serveras på den pittoreska uteserveringen.

Lövstabruk

Lövstabruk var en gång ett av världens förnämsta järnbruk, som lade den ekonomiska grunden till det svenska stormaktsväldet. Kronobruket var en egen värld, som på 1700-talet nådde en storlek som kunde jämföras med en svensk stad. Det anlades år 1596.

När kronan år 1641 sålde ut sina kronobruk köpte holländaren Louis De Geer upp Lövsta. Bruket skulle komma att ägas av släkten De Geer i tretton generationer.

Lövstabruk är en genuin 1700-talsmiljö.

Upplevelser i Lövstabruk sommaren 2014:

Herrgårdsvisningar, Leufsta handkraft, smedsbostaden, gottfrids skytts snickarverkstad, Leufsta bruksarkiv, trädgårdsmästeri, Lövstabruks kyrka med konsert på Cahmanorgeln, konstutställningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om