– Det känns fantastiskt. Mixen kan bli en bra bas för oss att stå på, säger Monica Sandström, en av de tre delägarna.
Som namnet antyder är det produktion av honung som Murarbiet sysslar med. Framställningen sker i ombyggda lokaler på gården i Yttrö som ägs av paret Björn Aronsson och Maria Eriksson, också de delägare. Björn har i många år drivit en egen murarfirma, men den har han sålt vidare till en granne. Företagsnamnet har ytterligare en koppling, det finns faktiskt ett slags bi som heter murarbi.
– Men de ger tyvärr ingen honung, säger Monica Sandström.
Det var på sensommaren förra året som idén till honungsföretaget väcktes. Monica Sandström, som bland annat driver Syltkrukan i Månkarbo, kontaktades då av ett etablerat honungsföretag i Värmland och fick frågan om hon ville ta över deras verksamhet, med allt från maskiner och kundregister till recept på olika sorters honung. Hon tände på idén och kontaktade paret Aronsson-Eriksson som drivit biodling för eget bruk i några år, och de visade sig villiga att gå in som delägare.
Att allt serverades på fat bidrog till att de vågade ta steget.
– Vi ska vara ena riktiga klantskallar om vi inte klarar av det här, säger Björn Aronsson.
Övertagandet av maskiner och annat och investering i lokal och fordon har förstås kostat stora pengar, så under det första året räknar inte trion med någon vinst.
– Först är det ju bara kostnader, men jag tror vi har passerat botten, säger Monica Sandström.
25 procent av produktionen går till återförsäljare, företrädesvis i Mälardalen. Resten säljer de själva på marknader i Stockholmsområdet och Mellansverige. Ett slitgöra kan tyckas.
– Honungen fixar bina. Sedan ska den slungas, tappas upp på burkar och smaksättas och det gör vi, berättar Björn Aronsson.
– Det mesta jobbet görs på hemmaplan. Att komma ut på marknader brukar faktiskt vara avkopplande, tillägger Monica Sandström.
I sortimentet ingår tio olika sorters smakhonung, naturell honung men också grilloljor, dressing, senap, salvor och – glögg.
Och halsmixen, som har en alldeles egen historia.
– En av inköpscheferna på Kronans Droghandel var förkyld och hade ont i halsen. Då fick hon en burk halsmix av sin man som han köpt på en marknad. Hon tyckte tydligen att den fungerade bra, berättar Monica Sandström.
På lördagen och söndagen finns Murarbiet med på Matfestivalen som hålls i Parksnäckan i Uppsala.
– Då sätter vi på oss våra nytvättade vita overaller och kommer med nyslungad honung, säger Monica Sandström.