UNT har tidigare berättat om hur den både historiskt och i nutid viktiga kajen håller på att ruttna bort. Det är inget nytt fenomen, förruttnelsen har pågått en längre tid men nu har läget blivit akut.
– Det är för att visa hur allvarligt förfallet är som vi har kallat till det här mötet. Utan piren så har vi inte längre någon hamn här i Ängskär, sade Björn Geijer, ordförande i Argos båtklubb när mötesdeltagarna samlats på piren för en inspektion.
En av dem som länge påtalat att såväl piren som den så kallade stenkistan i hamnen förfaller är Roine Henriksson, ordförande i Ängskärs-Skatens hamnförening. Han menar att piren, som är byggd av sten och träbjälkar, har ett stort historiskt värde. Han vill därför att den rivs och byggs upp enligt originalet från 1840-talet.
– Det var härifrån stångjärnet från Lövstabruk skeppades ut. Så vitt jag vet är det den enda bevarade hamnen från vallonbrukens storhetstid.
Per Lundgren från Upplandsmuseet var på plats för att informera sig om hamnanläggningens historiska värde.
– Egentligen är det ju inte 1840-talets brygga vi ser här i och med att den byggts till flera gånger. Om fler byggnader från den tiden funnits kvar, som det gamla kolhuset, hade det varit en annan sak. Nu har piren mer av ett symbolvärde, sade han.
Kustbevakningen och sjöräddningen har dock stor nytta av hamnen i Ängskär, inte minst för att det går att sätta ned en ambulanshelikopter i pirens absoluta närhet.
– Det är på sträckan Björns fyr ned till Öregrund som vi har flest båttillbud eftersom det ofta går hård sjö där ute, sade Jimmy Larsson från Kustbevakningen och personer från sjöräddningen kunde bekräfta att hamnen i Ängskär används regelbundet vid sjukdomsfall bland båtfolk.
Upplandsstiftelsen är markägare och förvaltar området från hamnen ned till Ängskärs camping.
– Det ska bli kul att se vad det här mötet kan leda till och om vi kan hitta en samsyn om Ängskärs hamn, sade Anett Wass från stiftelsen.
Hur mycket en renovering eller en ny pir kan komma att kosta är svårt att sia om, liksom hur finansieringen ska fördelas.
– Från kommunens sida kan vi tänka oss att arbetet med piren drivs som ett Leader-projekt i linje med det som skett i Karlholm. Vi har experter som kan vara behjälpliga i sådana frågor, sade Jonas Nyberg, vice ordförande i kommunstyrelsen i Tierp och ordförande i utskottet för samhällsbyggnad.