Morfars kvarn satte igång samlarivern

En kaffekvarn av morfar blev inkörsporten till Lars-Olof Zilléns samlande. I dag är villan hemma i Örbyhus fylld av olika samlarföremål. En samlarlust som ibland resulterar i en och annan utställning.

Foto: Christer Bergström

Tierp2016-01-13 06:00

Den 20 januari öppnas hans utställning Träfigurer och Tavlor i Café Kyrkbacken i Örbyhus. Träfigurer och tavlor är bara ett par delar ur hans enorma samlingar. Utställningen pågår fram till 19 februari.

Nyfiken om vad Lars-Olof Zillén har mer i sina gömmor och för att få veta mer om hans samlande gjorde jag ett besök hemma hos honom. På övervåningen, dolt av ett draperi från golv till tak, tar han med in i det allra heligaste samlarrummet.

Men först berättar han hur han kom in på att samla olika slags föremål.

– Året var 1985. Jag fick en kaffekvarn av morfar och jag blev så intresserad av att se flera. Då började jag att åka runt på mässor och auktioner för att börja samla på kaffekvarnar.

I dag har han nästan 200 kaffekvarnar och för några år sedan hade han en utställning om dessa som hette Kaffetåren är bäst. De ska helst vara svenska.

– Jag har Jämtlands äldsta kaffekvarn, den är tillverkad år 1890. De flesta är tillverkade från 1920-talet till 1950-talet, säger Lars-Olof som mer eller mindre gett upp samlandet på kaffekvarnar.

– Ska jag köpa en kvarn nu ska den vara väldigt speciell, säger han med betoning både på väldigt och speciell.

Den finaste kaffekvarnen han har är en Pyro väggkaffekvarn i brunt porslin från 1930-talet tillverkad i Gustavsberg.

Efter kaffekvarnar började Lars-Olof Zillén att samla på vykort från främst Örbyhus, Vendel och Tobo.

Han har omkring 400 stycken.

Sedan fortsatte han att samla på bärplockare - som han också använt som tema i en utställning.

– Den femte semesterveckan åkte jag alltid upp till Härjedalen till min morbror och plockade lingon. Vid ett tillfälle fick jag tag på en gammal antik hemmagjord bärplockare. Ja, allt mitt samlande är sådana här tillfälligheter. Jag har ett 35-tal bärplockare i dag, de flesta har jag köpt på samlarmässor och antikbutiker. Den äldsta är från 1906. De är i olika material; plåt, aluminium och trä. Men jag plockar inte bär med dem, det gör jag med en vanlig bärplockare i plåt.

Lars-Olof Zillén jobbade själv under många år på sängfabriken Smides & Järnsängsfabriks AB i Örbyhus som tillverkade bland annat sjukhussängar. Från den tiden har han sparat bilder och föremål som skildrar Örbyhus historia.

Hemma i villan finns ett stort antal bilder och andra dokument inramade som pryder väggarna som skildrar den historiska utvecklingen.bakgrunder. Här finns bland annat industrifoton och inramade annonser.

Idrottens Örbyhus har en central plats. I villan finns skidor från ortens gamla skidfabrik. Kiruna-Lasses skidor, av samma sort som han tog OS-guld med 1936, hänger på en vägg.

Lars-Olof Zillén har samlat mycket material om ortens fotbollhistoria och visat delar av det materialet på en utställning.

– Jag jobbade på idrottsparken här i Örbyhus och hittade gamla foton på fotbollslag och spelbilder från matcher som inte användes. Materialet ger en väldigt heltäckande bild av den lokala fotbollshistorien från 1920 till 1975.

Föreningen bildades 1920 och fotbollen fanns kvar i föreningen till 1975 då Örbyhus gick samman med Tobo och bildade Tobo/Örbyhus FF (TÖFF).

Men nu ska Lars-Olof Zillén visa trägubbar och konst i Café Kyrkbacken.

Han har ett 25-tal som är gjorda av olika lokala amatörskulptörer. Närmaste grannen Karl-Erik Persson är upphovsman till flera i samlingen, bland en avlång träskulptur på järnvägsviadukten i Örbyhus. Skulpturen gjordes i samband med invigningen.

– Landshövding Jan-Erik Wikström som invigde viadukten fick ett exemplar. Tierps kommuns kommunalråd Bengt-Olov Eriksson ett och vinnaren i namntävlingen till viadukten Allan Erlandsson ett. Ja, viadukten fick namnet Vendelmorabågen efter Allans förslag, säger Lars-Olof och fortsätter:

– För fem år sedan såg jag Jan-Erik Wikströms exemplar hos Akes Sakförmedling Läby i Björklinge och slog till. Ett fynd!

Nu är den ett nummer i utställningen.

Så fortsätter Lars-Olof Zillén att visa sina samlingar i olika rum och vrån i villan.

På övervåningen öppnar han förlåten till det allra heligaste: De nära två hundra kaffekvarnarna!

christer.bergstrom@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!