Mobilt språkteam ger hjälp
Tierps kommun satsar målmedvetet på att fler barn med tal- och språksvårigheter ska fångas upp och få hjälp. Här finns redan gott stöd i form av ett språkotek och nu pågår arbetet med att också dra i gång ett mobilt språkteam.
Teamet, bestående av två personer, ska åka runt i kommunens skolor och arbeta med barn som har problem med tal, språk eller att läsa och skriva. De ska jobba med enskilda barn, med barngrupper och finnas till som stöd och kunskapskälla för lärare och annan skolpersonal.
Många har svårigheter
- Det är ganska många barn i kommunen som har språkstörningar av olika slag och i dag går en del av dem i skolor i andra kommuner för att få den hjälp de behöver. Vi vill nu i stället bygga upp den kompetensen hemma så att barnen kan
få den hjälp de behöver i sin egna skola, säger Lars Broberg.
Det mobila teamet är det senaste inslaget i en ganska omfattande satsning på barn med tal- och språksvårigheter. Sedan årsskiftet har ett språkotek och ett skoldatatek varit i gång på Björkgården i centrala Tierp.
Båda ?teken? handlar om att stimulera och utveckla språk och tal hos barn som har mer eller mindre svåra språkstörningar. På skoldatateket använder man datorer och tekniska hjälpmedel för att stärka inlärningen.
Fyra specialpedagoger
På språkoteket finns fyra specialpedagoger som hjälper skolpersonal och föräldrar med att ta fram och låna ut arbetsmaterial, ge goda råd och diskutera specifika fall. Efter den här tidens startsträcka ska man nu bygga ut skoldatateket och utvidga språkoteket så att föräldrar till barn med språkstörningar kan få mer hjälp av det.
Båda verksamheterna började som projekt men ska enligt Lars Broberg permanentas när projektpengarna tar slut.
- Det mobila språkteamet, skoldatateket och språkoteket blir utmärkta komplement till varandra och de kommer att jobba tätt tillsammans. På det här sättet tror jag att vi kan hjälpa betydligt fler barn än tidigare.
Agneta Jacobsson är en av Tierps kommuns specialpedagoger inom grundskolan och hon säger att det senaste årets satsningar på tal- och språkutveckling betyder mycket för både förskolan, särskolan och grundskolan. Det mobila teamet hoppas hon ska leda till
att skolpersonal och föräldrar lär sig mer om tal- och språksvårigheter och vilken hjälp man kan få på exempelvis språkoteket.
Viktigt komma in tidigt
- Som ringar på vattnet. Det är alltid viktigt att komma in med åtgärder tidigt innan det har gått för långt, säger hon.
Vanligtvis räknar man med att mellan 4 och 5 procent av eleverna i grundskolan har märkbara språksvårigheter - men mörkertalet är stort och med språkteamet, språkoteket och skoldatateket tror Agneta Jacobsson att fler av dessa barn kommer att fångas upp.
Men är det tillräckliga insatser för att fånga upp alla?
- Det är en svår fråga. Det är väldigt bra och positivt med de här insatserna, men visst önskar man att det fanns ännu mera stöd, säger hon.
Efter nyår blir det ny organisation i Tierps kommun och det mobila språkteamet kommer då att tillsammans med exempelvis språkoteket sorteras in under den nya förvaltningen Resurscentrum för barn. Men Lars Broberg hoppas att det inte dröjer så länge innan
språkteamet är i rullning.
- Vi är inne i slutfasen av anställningsprocessen nu och ambitionen är att det ska vara i gång nu under hösten, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!