Hur kommer Möbeln att se ut i framtiden?
– Möbeln kommer mer att fungera som ett kulturhus och en mötesplats i centrala Tierp. Exakt hur det ska se ut är upp till arkitekterna att klura ut utifrån behov och önskemål som bland annat kommit fram under medborgardialogerna. Det blir en gemensam entré för hela huset och där ska finnas en bemannad reception. I lokalerna ska det också finnas sammanträdesrum, familjerum och ett kafé. Det blir en enorm förändring mot hur det är nu. Så småningom ska vi presentera ett dokument där alla kan se hur Möbeln kommer att se ut.
Ni vill göra Möbeln öppnare genom att länka ihop de olika delarna?
– Som det är nu är de olika delarna skilda från varandra. Genom den gemensamma entrén och genom att öppna upp mellan de olika lokalerna i byggnaden binder vi ihop de olika verksamheterna och ökar tillgängligheten både internt och för besökarna.
Hur har intresset från allmänheten varit?
– Runt 50 personer har deltagit i våra medborgardialoger. Responsen har varit positiv. Ett kafé och ökad flexibilitet har efterfrågats. För oss har det varit bra att få höra hur lokalerna har fungerat genom åren. En del har uttryckt oro över att danslokalen kan komma att bli mindre. Vi har också träffat en ungdomsgrupp. De tyckte att det är bra med ett kafé och ville gärna att det ska finnas en replokal.
När kan ”nya” Möbeln stå klar?
– Vi har inte bråttom. Det viktigaste är att det blir bra. Det ska inte byggas för att vara häftigt utan lokalerna ska fyllas med verksamheter. Möbeln är en del av planerna för hela norra stationsområdet, men ombyggnationerna kan eventuellt komma i gång 2017.
Du är också programansvarig på Tierps bibliotek. Vad satsar ni på i vår?
– Vi försöker att ha ett brett program och nå olika grupper. Jag jobbar med vuxenprogrammet och är glad att få hit Vladislav Savic, tidigare korrespondent för Sveriges Radio. Han kommer i morgon måndag att ge en bakgrund till kriget i Syrien och en beskrivning av hur läget är nu. Fabula Storytelling kommer att ge en berättarföreställning som bygger på en syrisk folksaga. Den ges parallellt på svenska och arabiska, det ska bli spännande att se hur det fungerar. Två kvällar har fokus på miljön, en av dem handlar om kustfisket och dess miljö. Jens Olsson, forskare på SLU i Uppsala, föreläser om tillståndet för våra fiskarter utmed kusterna och i Östersjön. Det blir också författarmöte, introduktion till släktforskning, fröbytardag och mycket annat.
Hur är kulturintresset i Tierp?
– Jag har bott här för kort tid för att kunna säga något säkert, men jag tror att det ökar. Men man måste ha något att erbjuda. Det är viktigt med ett varierat utbud där det finns något för alla.
Ryssland tycks också vara ett tema i vår?
– Ryssland känns aktuellt. Vi har en nobelbokcirkel där vi läser och diskuterar Svetlana Aleksijevitjs roman ”Tiden second hand”. En föreläsning handlar om hur Ryssland utvecklats efter Sovjetunionens fall. Det är Elena Namli, professor från Uppsala, som kommer hit 14 mars.
Konst på väg firar 20 år i år. Hur uppmärksammar ni det?
– Det blir en jubileumsutställning med vernissage 16 mars. Lördagen 19 mars är det Barnens Konst på väg då vi tittar på filmen ”Linnea i målarens trädgård”.