Möbeln kan bli Ungdomens hus
Möbeln i Tierp föreslås bli navet för kommunens ungdomssatsning - Ungdomens hus. I lokalerna ska bland annat musikstudios, datarum, kafé, ateljé och en fritidsgård byggas upp.
På tisdagskvällen föreslog kommunstyrelsen att Möbeln ska byggas om till ett Ungdomens hus som ska rymma såväl Högbergskolans estetiska program som fritidsverksamhet.
På bottenvåningen är det tänkt att det estetiska programmet ska hålla till. Där ska bland annat två musikstudios byggas. På första våningen ska det bli kafé, datarum, en ateljé och fritidsgårdsverksamhet.
Tanken är att de två verksamheterna ska dela på en del lokaler, såsom ateljé, kafé och datarum.
- Det har stora samordningsfördelar att ha verksamheterna på samma plats, säger kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (s).
I dag har Högbergsskolan svårt att hitta lokaler till det estetiska programmet som startade förra läsåret. Därför finns det än så länge bara musikinriktning, trots att planen var att även starta en inriktning mot bild och form. I dag får de 14 eleverna öva i skolans källare och i Musikskolans lokaler.
- Vi får inte plats med någon bild och formklass i de provisoriska lokalerna, säger skolans biträdande rektor Anders Eklund.
Byggstarten för Ungdomens hus är planerad till september. Elever från Högbergsskolans bygg- och elprogram kommer att hjälpa till med arbetet och ungdomar kommer även att involveras i inrednings- och planeringsarbetet. Estetiska programmets lokaler beräknas vara klara vid årsskiftet.
Kostnaden för hela ombyggnaden väntas bli drygt 14 miljoner kronor.
- Det blev väsentligt dyrare än vi tänkt oss. Men det är viktigt med ett centralt läge och i Möbeln finns det gott om utrymme, säger Bengt-Olov Eriksson.
Enigheten bland kommunpolitikerna är stor när det gäller satsningen på ett Ungdomens hus och kommunfullmäktige väntas klubba igenom förslaget på sitt nästa sammanträde den 17 april.
Enligt fritidsintendent Pia Holmgren är kommunens ungdomsverksamhet i stort behov av att byggas ut. Fritidsgården Unkan i centrala Tierp har i flera år varit inrymd i ett hus som ska rivas och har bara öppet tre gånger i veckan.
- Det är alldeles för lite. Speciellt på fredagskvällarna är det viktigt att det finns någonstans att gå, säger Pia Holmgren.
Hon har åkt runt på fritidsgårdar och läst undersökningar som gjorts bland kommunens ungdomar. Resultatet visar att ungdomarna, förutom ökade öppettider, gärna vill ha ett kafé, tillgång till datorer och dans- och musikutrymmen.
- Genom fritidsgårdsverksamhet kommer man bara åt en viss del av ungdomarna. I undersökningarna har det framkommit att speciellt unga flickor saknar saker att göra. Med Ungdomens hus tror jag att vi kan nå ut till fler, säger Pia Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!